Lekar i žandarm mućkali narkotike

12. 05. 2011. u 13:32

Лекар и жандарм мућкали наркотике
Dr Milan Zarubica u zatvoru oformio osmočlanu kriminalnu grupu koja je uhapšena. U ekipi Goran Lazović, lekar iz Urgentnog i žandarm Jovan Drča

PRIPADNICI Uprave kriminalističke policije MUP Srbije (Službe za borbu protiv organizovanog kriminala) pohapsili su u četvrtak osmočlanu grupu koja je proizvodila i rasturala sintetičku drogu - amfetamin. Na čelu ekipe je Milan Zarubica, stari znanac policije, koji je uhapšen u stanu na Senjaku, tokom privremenog odsustva sa izdržavanja kazne zatvora od 11 godina.

Glavna laboratorija, prema saznanjima policije, i pogon za proizvodnju amfetamina je u Ugrinovcima, u Drobljanskoj ulici. Na toj adresi je firma "Varan hemikals", čiji je direktor Goran Lazović, šef intenzivne nege za maksilofacijalnu trautomatologiju Urgentnog centra Kliničko-bolničkog centra Srbije, koji je takođe uhapšen.

U četvrtak, tokom dana, u prostorijama i objektima "Varan hemikalsa" specijalizovane ekipe MUP Srbije obavile su pretres u prisustvu zamenika tužioca za organizovani kriminal i istražnog sudije Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu. Pronađeno je, kako nezvanično saznajemo, više od 150 kilograma supstance za koju se sumnja da je amfetamin.

LAZOVIĆ GORAN Lazović trebalo je 20. maja da se vrati na posao, kad mu je isticao godišnji odmor. Kako saznajemo, bio je u Crnoj Gori, a pojedine njegove kolege u četvrtak su komentarisale da je reč o dobrom čoveku i lekaru. I on je uhapšen, kako saznajemo, u svom stanu. (J. Su.)

Pored Zarubice, koji je takođe lekar, kao i Lazović, iza rešetaka su i Slobodan Gmizić, Marko Županjac, Jovica Drobnjak i Isamedini Azizi. U ovoj organizovanoj grupi je i Jovan Drča, pripadnik Žandarmerije, kome su kolege stavile lisice. Uhapšeni su i Jovica Kanazir i Dragan Karapešev, obojica su trenutno na izdržavanju zatvorske kazne.

Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal, u izjavi za "Novosti" istakao je da je hapšenje rezultat njihove saradnje sa nadležnima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Prema tužiočevim rečima, praćene su sve Zarubičine aktivnosti u zatvoru, što je pre dva dana rezultiralo hapšenjima.

Sumnja se da je amfetamin, koji je prodavan u Srbiji i inostranstvu, pravljen u preduzeću "Varan hemikals" u Ugrinovcima. Pored toga, pretreseni su i stanovi osumnjičenih. Posle saslušanja u policiji, svi će biti privedeni istražnom sudiji Posebnog odeljenja beogradskog Višeg suda.

Milan Zarubica je u januaru ove godine po drugi put sudu uputio zahtev za uslovno puštanje na slobodu, pošto je odležao dve trećine zatvorske kazne. On je u martu 2005. godine osuđen na 12 godina zatvora, ali je kaznu za godinu dana smanjio Vrhovni sud Srbije. U nju mu je bilo uračunato i vreme provedeno u pritvoru, od februara 2003. godine. Sud je podneti zahtev odbio uz obrazloženje "da nije sproveden proces resocijalizacije".

TUŽILAC PREMA rečima tužioca Miljka Radisavljevića, za organizovani kriminal je tipično da organizator grupe nastavi sa kriminalnim aktivnostima iz zatvora. Kako bi se to sprečilo, veoma je bitno da se oni upute na izdržavanje kazne u posebnu zatvorsku jedinicu u Zabeli, gde su im kontakti svedeni na minimum.

Na dugogodišnju robiju osuđen je jer je od sredine 2002. godine, po sopstvenoj recepturi, u laboratorijama u Beogradu, proizveo više od 31 milion tableta droge, koje je zatim prodavao u Srbiji i inostranstvu.

Pretresom su pronađena 187.833 komada amfetamin-sulfata, 96 kilograma ove supstance i 450 kilograma elementarne žive.

Sudskom odlukom od Zarubice su oduzete mašine, laboratorijska i oprema za proizvodnju, kao i objekti u Šimanovcima i Ugrinovcima.

Oduzet mu je i novac, 320.000 dolara i 89.000 evra, koliko je pronađeno kod njega, kao i 2,5 miliona franaka pronađenih na računu u švajcarskoj banci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Milan Jelusic

12.05.2011. 21:52

trpajte to u zatvor pa neka se tamo uzajamno fiksaju. nema smisla da bace ono zasta su se mucili.

Pera

12.05.2011. 22:03

"njegove kolege u četvrtak su komentarisale da je reč o dobrom čoveku i lekaru"Ove kolege su svi zabrazdili u kriminalu,KC Srbije najbolje da preuzmu medjunarodne policijske snage dok se ne pohvataju svi kriminalci u belom.

Skandinavija

12.05.2011. 22:22

Stvarno mi nisu jasna ova nasa sredstva informisanja...?????Uvek kada se uhapsi neki potencijalni pocinilac krivicnog dela oni saopstavaju kako se radi o"dobrom coveku i lekaru"...???????Kada se samo setim onog divljaka i budaletine iz Djenove kome se rugala cela Evropa...posle pisali da se radi o izuzetno vaspitanom i kulturnom mladicu?????Srbijo neka ti bog pomogne!

Dejan Sarac

12.05.2011. 23:33

@Skandinavija - a jovica kanazir jedan od uhapsenih danas je u novoj pazovi 2001 godine ubio svoju devojku i njenog oca i brata a sad ga pustaju na slobodne vikende mislimsta reci opravdi

Kanazir

10.06.2011. 23:40

@Skandinavija - ne lupaj!!! to mu nije bila devojka!!! ne citaj u novinama sta pise, nego u presudi!!!

pera

12.05.2011. 23:55

Da li neko mozda zna sta je bilo sa dr Vladanom Subarevicem, koji je kupovao klupice za Domove zdravlja u BG-u? I njega uhapsili, pa sada svi cute, niko ne sme da pise o toj aferi!

Dusan Milosevic

13.05.2011. 09:12

Ma zna se da su lekari podlozni korupciji ali uvek nekako prodje bez komentara vest da u svim vidovima kriminala ucestvuju pripadnici nekog roda policije! A kod sudije se uvek veruje na rec sluzbenom licu.

stevan

13.05.2011. 11:51

Hmmm...Lekar i zandar diluju drogu. I onda kada kazemo da su policija i zdravstvo najkorumpiraniji segmenti naseg drustva pojavi se neki zvanicnik vlasti i to negira.

Staropazovcanin

14.05.2011. 20:20

Molim vas nemojte tako, G Zarubica je bio najveci investitor u opstini Stara Pazova u prethodnom mandatu (2000-2004 g), SADASNJE vlasti u opstini S. Pazova. Ko hoce da proveri ovo neka uradi sledece; na izlazu iz S. Pazove prema Indjiji sa leve strane puta, zgrade od "siporeks" blokova stoje i dan danas. I ovaj put pozivam novinare da napisano provere pa tek onda nesto napisu o tome, ali koliko vidim niko nema petlju u ovoj nasoj otuznoj demokratiji da to uradi !!!