KUĆA u brazilskom gradu Bauru, u kojoj je uhapšen Goran Nešić Ciga, prava je tvrđava, piše lokalni list „Žurnal da Sidade“. Okružena je gvozdenom ogradom kroz koju je puštena struja i brojnim kamerama.

Nešić, osumnjičen da je na čelu međunarodne grupe krijumčara kokaina, prilikom hapšenja nije ni pokušao da pruži otpor.

Iz njegove vile policajci su odneli šest plazma televizora, 18 dokumenata i umetnička dela čija vrednost još nije procenjena, i za koje se pretpostavlja da su kupljena „prljavim“ novcem od šverca droge. U kući nisu pronađeni narkotici i oružje.

Antonio Vaz de Oliviera, koordinator akcije „Niva“ u Bauru, izjavio je da je srpski bos bio u društvu svoje žene, Brazilke, i da se nije opirao hapšenju. To potvrđuje i činjenica da niko od komšija nije video hapšenje. Primetili su samo nekoliko policajaca i vozilo koje je izašlo iz rezidencije.

Vila u kojoj je Nešić živeo bila je, prema opisu suseda, velika i udobna, ali ne preterano luksuzna. Međutim, kada je Nešić kupio, ona je kompletnio renovirana, uveden je vrhunski bezbednosni sistem, a radovi su trajali čitave dve godine. Za sve to vreme susedi su viđali luksuzne automobila sa zatamnjenim staklima koji ulaze i izlaze iz dvorišta. Nešića niko u ulici nije poznavao niti su ga ikada videli.

- Radnici su stalno dolazili - ispričali su susedi brazilskom listu. - Sve su promenili. Postavili su pod od porcelana, a na drugom spratu i staklene zidove. Videli smo čak i nameštaj u kući, ali nikada stanare.

U akciji „Niva“ privedeno je 47 ljudi, od kojih je 17 zadržano u pritvoru. Zaplenjeno je 15 luksuznih vozila, tri broda i 31 stan i kuća, ukupne vrednosti 16 milion dolara. Lisice su stavljene na ruke i srpskim državljanima Dejanu Stojanoviću Keki, Alenu Memoviću Malom, Aleksandru Sekuliću Seki, Milanu Karanoviću i Aleksandru Nešiću Akiju.

Sumnja se da je Goran Nešić, zajedno sa Stojanovićem, bio veza između južnoameričkih prodavaca kokaina i kupaca „na veliko“ - od italijanskih mafijaških porodica do Darka Šarića. Akciju je, još 2008. godine, započela srpska policija, a potom su je preuzela američka DEA i engleska SOKA.


BRAZIL BAZA

PREMA saznanjima tamošnje policije, Brazil je bio baza odakle se droga, uglavnom nabavljena u Boliviji, distribuirala prekookeanskim brodovima do evropskih luka. Do brazilskih skladišta kokain se dopremao avionima, turističkim brodovima i kamionima. Droga je obično skrivana u velikoj buradi za hranu ili na drugim nepristupačnim mestima.