BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu ponovo je ukinuo rešenje kojim je odbijen predlog bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije i direktora OFK "Beograd" Zvezdana Terzića za odbranu sa slobode, uz jemstvo od preko pola miliona evra u nekretninama, izjavila je danas Tanjugu portparol Apelacinog suda Mirjana Piljić.

Istom odlukom Apelacioni sud je naložio Višem sudu da se o predlogu Terzićeve odbrane ponovo odluči, pošto je usvojio žalbu njegovih branilaca, dodala je Piljić.

Viši sud nije naveo valjane razloge zašto odbija predlog Terzićeve odbane, a oni razlozi koji su dati nisu na odgovarajući način izneti i obrazloženi, niti su pravilno i na adekvatan način cenjeni, čime je učinio bitnu povredu odredbi kriivčnog postuka, objasnila je Piljić.

"Nije jasno na osnovu kojih konkretnih činjenica je prvostepeni sud izvodi zaključke koje je dao u pobijanom rešenju, jer nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, a oni koji su dati su nejasni i u znatnoj meri protivrečni", navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

Taj sud je i početkom marta ukinuo rešenje Višeg suda, nalažući mu da jasno obrazloži svoju odluku kojom odbija jemstvo i precizira da li mu je njegova visina mala ili ono ne dolazi u obzir u konkretnom slučaju.

Viši sud je u novoj odluci ostao pri stavu da postoji opasnost da Terzić pobegne ukoliko se nađe na slobodi, i pored zalaganja celokupne porodične imovine od oko 535.000 evra u nekretninama.

Terzić je više od dve i po godine bio nedostupan pravosudnim organima Srbije, ali se dobrovoljno predao 11. novembra prošle godine, od kad se nalazi u pritvoru.

Njemu je sredinom januara počelo suđenje zbog optužbi da je zloupotrebio službeni položaj i od prodaje tri fudbalera protivpravno prisvojio novac.

Osim Terzića optuženi su bivši direktor OFK "Beograd" Vladimir Bulatović i fudbalski menadžer Dušan Podunavac, koji se sa slobode brane od optužbi da su sa njim učestvovali u realizaciji spornih transfera.

Postupak je razdvojen protiv nekadašnjeg sekretara zajednice prvoligaša Milovana Nikodinovića, jer je teško bolestan od gangrene desne noge.

Svi se terete za krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koje im preti kazna od dve do 12 godina zatvora.

Optuženi su za protivpravno prisvajanje novca od transfera fudbalera OFK Beograda Vanje Grubača, Stefana Stošića, Srđana Stanića i Branislava Ivanovića.