BEOGRAD - Viši sud u Beogradu danas je na suđenju ponovo odbio predlog da se bivšem predsedniku Fudbalskog saveza Srbije i direktoru OFK "Beograda" Zvezdanu Terziću ukine pritvor uz jemstvo od preko pola miliona evra u nekretninama, ne navodeći razloge za tu odluku.


Sudija Danko Laušević odluku je, posle dvadesetnominutne pauze na suđenju, saopštio samo Terzićevim braniocima "iza zatvorenih vrata", ne dozvolivši novinarima i publici da uđu u sudnicu.


Jedan od Terzićevih branilca Marko Kljajević rekao je novinarima da će se žaliti na odluku sudskog veća o odbijanju predloga za ukidanje pritvora uz jemstvo, koju, kako je naveo, sudija Laušević nije obrazložio.


Apelacioni sud u Beogradu početkom meseca ukinuo je istu odluku sudskog veća, jer "Viši sud nije jasno obrazložio svoju odluku i u obrazloženju nije dao jasne razloge ima li mesta zameni pritvora jemstvom kao blažlom merom i da li je u konkretnom slučaju pritvor jedina adekvatna mera bez mogućnosti zamene jemstvom".


Terzić kao jemstvo nudi upis hipoteka na više porodičnih nekretnina u vrednosti od 534.996 evra.


On se posle višegodišnjeg skrivanja dobrovoljno predao pravosudnim organima Srbije 11. novembra prošle godine, od kad se nalazi u pritvoru.


Osim Terzića, sudi se i bivšim funkcionerima OFK "Beograd" Vladimiru Bulatoviću i fudbalskom menadžeru Dušanu Podunavcu, koji se sa slobode brane od optužbi da su sa Terzićem učestvovali u realizaciji spornih transfera.


Postupak je razdvojen protiv nekadašnjeg sekretara zajednice prvoligaša Milovana Nikodinovića, jer je teško bolestan.


Svi se terete za krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koje im preti kazna od dve do 12 godina zatvora, zbog optužbi za protivpravno prisvajanje novca od transfera fudbalera OFK Beograda Vanje Grubača, Stefana Stošića, Srđana Stanića i Branislava Ivanovića.


Terzićevu odbranu u vezi sa transferom fudbalera danas je svedočenjem potvrdio bivši načelnik Interpola i član Upravnog odbora OFK "Beograd" Dragče Dimitrijević.


On je posvedočio da je Grubač 1997. godine došao u klub pristavši da igra bez naknade, a da prilikom sledećeg transfera obestećenje pripadne njemu, a ne klubu.


"Kako je tehnički realizivana ta odluka prilikom njegovog prelaska u Hamburger iz Hamburga, ja ne znam. To pitanje se nikada nije postavljalo u klubu. Kasnije sam čuo da su čekovi unovčeni u Nemačkoj i da je Grubač dobio novac", rekao je Dimitrijević.


Prema njegovim rečima, posao zaključen sa Grubačem bio je bio izvanredan jer se uz njegovu pomoć klub vratio u prvu ligu, a u to vreme vladala je teška finansijska situacija i besparica.


Grubač se posle hvalio da je od transfera kupio stan na Lionu u Beogradu, stan u Budvi, nekoliko automobila da je počeo da zida kuću u Nikšiću...ispričao je svedok.


On je potvrdio da su prava beogradskog kluba sa Karaburme na prodaju Ivanovića prodata "nekoj" agenciji za 200.000 evra, koja ga je kasnije prodala Lokomotivi" iz Moskve za mnogo viši iznos, ali da sa tim OFK "Beograd" više nije imao veze.


Ugovor sa Lokomotivom je potpisao direktor OFK "Beograd" Bulatović zato što su se ugovori o prodaji uvek zaključivali na relaciji klub - klub, napomenuo je svedok.


Govoreći o prodaji fudbalera Stošića i Stanića, Dimitrijević je detaljno pričao o teškoj finansijskoj situaciji u klubu, koji je, kako je objasnio, donosio odluke da se što pre "oslobodi" i proda igrače na koje nije mogao da računa.


Bivši član nadzornog odbora u OFK Miloš Kostić naveo je da o spornim transferima ne zna ništa, napominjuci da je u klubu "alfa i omega" bio pokojni Miko Brašnjović, koji je bio i glavni finansijer.


Današnjem suđenju, pre pauze, prisustvovali su i srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić koji je u sud došao sa suprugom da Terziću pruži podršku, trener FK Partizan Aleksandar Stanojević, funkcioner FŠ Mitar Mrkela i mnogi drugi iz sportskog života.


"Tu sam iz privatnih razloga. Moja supruga je sestra od tetke Zvezdana Terzića. Tu sam jer se držimo zajedno i kad je dobro i kad nije", rekao je Jusufspahić novnarima, pre početka suđenja.