Dokumentarna redakcija RTS-a potpisala je pre dve nedelje ugovor sa producentskom kućom "Istar" iz Beograda o emitovanju filma "Spomen na Dragišu i Ivanku". Film, čiji je autor Bane Milošević, dobio je pre mesec dana nagradu "Dragiša Kašiković".

- Reč je o prvom filmskom istraživanju atantata na političkog emigranta Dragišu Kašikovića i njegovu poćerku Ivanku Milošević u Čikagu 1977. godine. Film na vrlo dramatičan način rekonstruiše, ne samo ovaj zločin, koji se pripisuje Udbi, nego otkriva i nemilosrdne obračune, koji su označavali epohu komunističke vladavine u Jugoslaviji - kaže Božidar Nikolić, odgovorni urednik Redakcije dokumentarnog programa RTS.

Književnik Dragiša Kašiković je bio lider političke emigracije u SAD sedamdesetih godina i urednik lista "Sloboda", glasila SNO u Čikagu. Živeo je u zgradi Srpske narodne odbrane zajedno sa Dragicom Milošević i njenom ćerkom, devetogodišnjom Ivankom. Oboje, devojčica i književnik, ubijeni su na surov način u noći 19. juna 1977. godine.

- Nepoznate ubice su udarile Kašikovića nožem 64 puta, a devojčicu Ivanku 54 puta. Ovo ubistvo je uvršteno u sto najvećih zločina u Americi, ali ni do danas nije rasvetljeno. Naš motiv je bio da istražimo tajnu ove likvidacije dvoje Srba u SAD i da srpskoj javnosti otkrijemo istinu o Udbi - kaže Bane Milošević, autor filma.

Filmska rekonstrukcija ovog zločina obavljena je u Čikagu, Vašingtonu i Beogradu uz pomoć dvadesetak svedoka i sagovornika, koji prvi put javno kazuju da je Kašiković kao antikomunista bio na meti Titove tajne policije. I da je njegovu likvidaciju prećutno odobrila Bela kuća.

FILM O DRAŽINOJ ĆERKI Producentska kuća "Istar" trenutno radi na filmskoj demistifikaciji ličnosti i ubistva Stevice Markovića, srpskog plejboja u Parizu. A kako nam je rekao direktor Bane Milošević, ove godine počeće i snimanje ispovesti doktorke Gordane Mihailović, ćerke đenerala Draže Mihailovića.

- U toku priprema za zvaničnu posetu Josipa Broza američkom predsedniku Džimiju Karteru 1977. godine njih dvojica su potpisali tajni dogovor o likvidaciji srpskih političkih emigranata u SAD. To je ujedno bio i politički nalog Udbi da likvidira Dragišu Kašikovića, ali su te junske noći u njegovom stanu ubice probudile njegovu poćerku i ubili je kao neželjenog svedoka. Svedoci koje smo mi pronašli tvrde da je kao glavni ubica osumnjičen Bogoja Panajotović, aktivista SNO i saradnik Udbe. I da su ubici u ovom zločinu pomagali američki plaćenici iz podzemlja - tvrdi Milenija Perišić, producent filma, zadužena za pronalaženje svedoka.

Naši sagovornici tvrde da je Bogoja Panajotović, inače, konobar poreklom iz Niša i poznanik Dragiše Kašikovića, bio na sahrani Kašikovića i male Ivanke, ali je posle toga nestao. Promenio je fizički izgled, dobio novo ime i prezime i tako postao prvi Srbin zaštićena ličnost u Americi.

Istražujući ovo političko ubistvo Bane Milošević i Milenija Perišić su posetili BIA i FBI da bi stekli uvid u dosije političkog emigranta Dragiše Kašikovića i dokumenta sa uviđaja u Čikagu. Naišli su, kažu, na zid ćutanja.

- U BIA nam je rečeno da srpska tajna policija nema dosije Dragiše Kašikovića, a ni osumnjičenog ubice Bogoja Panajotovića - naglašava Bane Milošević. - Inspektori FBI su nam rekli, da oni imaju dosije sa uviđaja i neka saznanja o ubicama, ali da nemaju ovlašćenje da nam ih daju. Stekli smo utisak da Bela kuća skriva ovaj zločin i ne dozvoljava da se raskrinkaju zločini Udbe u Americi.