NISAM oštetio OFK Beograd, već sam ga svojim radom i zalaganjem unapredio. To su, jednoglasno, zaključili i predstavnici Skupštine ovog kluba u decembru 2008. godine, a na moj lični dopis da se izjasne po tom pitanju.

Ovo je u ponedeljak, pred većem Višeg suda, izjavio Zvezdan Terzić, nekadašnji prvi čovek kluba sa Karaburme i Fudbalskog saveza Srbije, kojeg tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja prilikom transfera trojice igrača. U Palatu pravde Terzić je priveden sa VMA gde se od 24. decembra prošle godine nalazi na lečenju zbog neuroloških problema. Po ulasku u sudnicu, mahnuo je supruzi i sinu, ali i fudbalerima Dušku Tošiću i Ognjenu Koromanu, koji su došli da ga podrže.

Na nastavak suđenja koje je zakazano za sredinu marta, Terzić bi mogao da dođe sa slobode, pošto se tužilaštvo saglasilo sa jemstvom od 200.000 evra, koje je ponuđeno za ukidanje pritvora. Na to su Terzićeva rodbina i prijatelji, koji su ispunili sudnicu do poslednjeg mesta počeli da aplaudiraju, ali ih je stišao sudija Danko Laušević. Predsednik veća je kazao da konačnu odluku donosi sud i da će ona biti poznata u narednih nekoliko dana.

ODLIČNA PONUDA KAD je u pitanju odlazak Branislava Ivanovića u rusku Lokomotivu, Terzić je kazao da je jedina njegova veza sa tim što je savetovao ovog fudbalera da pređe u neki nemački, a ne ruski klub. - Bio sam prisutan na sednici UO u decembru 2005. godine kad je Brašnjović rekao da je agencija "Gardijan" zainteresovana da za 200.000 evra otkupi prava na transfer Ivanovića - istakao je Terzić. - To je bila odlučna ponuda jer sam ga ja doveo za pet hiljada evra i značilo je da je na njemu zarađeno 40 puta više.

Optuženi je ispričao da je na mesto direktora OFK došao 1997. godine, pravo iz kopački. Kako je kazao, stanje u ovom klubu je bilo katastrofalno. Pretilo mu je ispadanje iz druge lige, stadion je bio razrušen, imali su samo četiri registrovana igrača. Bilo je potrebno da se nađe još njih dvadesetak, kvalitetnih. Jedan od njih bio je i Vanja Grubač, zbog čijeg transfera, između ostalog i odgovara.

- Grubač je prihvatio da dođe na godinu dana bez naknade, ali uz uslov da može da ode ukoliko dobije ponudu, a da obeštećenje pripadne njemu - rekao je Terzić, dodajući da je zahvaljujući ovom fudbaleru OFK uspeo da uđe u prvu ligu. - U maju 1998. godine dobio je ponudu iz nemačkog Hamburga koju je prihvatio.

Terzić je istakao da je na zahtev Nemaca koji su hteli da izbegnu plaćanje poreza, trogodišnja Grubačeva plata od 1,1 milion maraka predstavljena kao obeštećenje beogradskom klubu. Taj novac, kako je kazao, dat je Grubaču.

Prema njegovim rečima, klub nikada nije dobio pomoć ni od države, niti grada, povremeno dobijajući donacije od nekih preduzeća ili od transfera. Tokom 1998. godine, UO kluba potpisao je govor o finansijskoj pomoći sa sada pokojnim Mikom Brašnjovićem, koji se 2006. godine ubio u Centralnom zatvoru, neposredno posle hapšenja zbog sumnje da je član tzv. stečajne mafije.

- Brašnjović mi je u junu 2003. godine rekao da sa predstavnicima moskovskog Spartaka pregovara o prodaji Zvezdinog igrača, Mihajla Pjanovića i da će pokušati da proda i igrača OFK, Srđana Stanića - rekao je Terzić. - Preneo mi je da je dogovoreno da Stanić pređe za 400.000 evra, ali da su Rusi uslovili isplatu ove cifre potpisivanjem ugovora na 1,7 miliona evra. Brašnjović mi je kazao da je to po zakonu, raspitao sam se kod nekih prijatelja pravnika i oni su mi kazali da tako može. Potpisao sam ugovor i predao ga Brašnjoviću. Da nisam, oštetio bih klub za 400.000 evra.


RAZDVOJEN POSTUPAK

PROTIV Milovana Nikodinovića, bivšeg generalnog sekretara Zajednice fudbalskih klubova Prve lige, kojem se na teret stavlja da je Terziću pomagao prilikom spornog transfera Vanje Grubača, u ponedeljak je zbog bolesti postupak razdvojen.

Tokom danam u ponedeljak su saslušana i preostala dvojica optuženih, Vladimir Bulatović, koji je došao na Terzićevo mesto po njegovom odlasku u FSS i fudbalski menadžer Dražen Podunavac. Oni su negirali da su zloupotrebili svoje položaje prilikom transfera Branislava Ivanovića i Stevana Stošića.