ZVEZDANU Terziću, beogradski Viši sud u ponedeljak je produžio pritvor za još dva meseca. Odluka o jemstvu - dve kuće i 40.000 evra (ukupno 200.000 evra), koje je u ponedeljak ponuđeno, prema informacijama iz pravosudnih institucija, biće doneta najverovatnije u utorak.

- Krivično vanpretresno veće Višeg suda, po službenoj dužnosti, preispitalo je razloge za pritvor, posle čega je produžen za još dva meseca i to zbog opasnosti da bi se boravkom na slobodi mogao dati u bekstvo, kao i zbog postojanja posebno teških okolnosti krivičnog dela i zaprećene kazne, koja je preko deset godina - navodi se u saopštenju suda.

Izjašnjavanje o ponudi nekadašnjeg čelnika OFK Beograda i bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije uslediće tek pošto se o predlogu kaucije izjasni Više tužilaštvo. Branioci ističu da razlog za bekstvo više ne stoji jer se doborovoljno predao.

Branioci Terzića prethodno su podneli Višem sudu predlog da mu bude ukinut pritvor uz jemstvo od 200.000 evra. Predlog je prosleđen nadležnom tužilaštvu na odgovor, a konačnu odluku doneće sudsko veće koje će voditi glavni pretres protiv bivšeg direktora Fudbalskog saveza Srbije.

Kako je za "Novosti" izjavio advokat Ante Bošković kao garanciju da se njihov klijent brani sa slobode ponuđene su dve porodične kuće u Bačkoj Topoli, čija je vrednost procenjena na 160.000 evra i još 40.000 evra u gotovini.

- Tužilaštvo bi trebalo da se izjasni o našem predlogu, a kad će to uraditi ne znamo - kaže Bošković. - Očekujemo da odluka bude doneta tokom ove nedelje.

Terzić se predao u četvrtak ujutro, kad se sa advokatom pojavio u Odeljenju za potrage, da bi ga posle nešto manje od dva sata odveli u Centralni zatvor. Sutradan je priveden pred Vanraspravno veće Višeg suda koje ga je saslušalo o pritvoru, pošto mu je određen dok je bio u trogodišnjem bekstvu.

Suđenje Terziću zakazano je za 17. januar, a pored njega zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom prodaje nekoliko igrača OFK Beograd optuženi su i Milovan Nikodinović, Vladimir Bulatović i Dražen Podunavac.