DOBRO sam. Smestili su me u samicu - kratko je odgovorio Zvezdan Terzić, kad se posle skoro tri godine otkako je protiv njega pokrenut postupak, susreo sa svojim braniocima ispred sudnice Višeg suda. Pored njih stajala je i njegova supruga.

Nasmejan, u pratnji dvojice zatvorskih stražara, nekadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije sproveden je u 13 sati hodnikom prvog sprata Palate pravde, gde je u petak održana sednica vanraspravnog veća Višeg suda. Na njoj su advokati tražili da mu bude ukinut pritvor. Obučen sportski, u crvenu duksericu, beli donji deo trenerke i bele patike, preko ruku je prebacio crnu jaknu koja je skrivala ruke vezane lisicama.

OPTUŽBE ZA ZLOUPOTREBE ZVEZDANU Terziću se na teret stavlja da je zloupotrebio položaj prilikom transfera trojice fudbalera OFK Beograd i da je time protivpravno stekao oko četiri miliona evra. Osim njega na optuženičkoj klupi, 17. januara 2011. godine za kada je zakazan početak suđenja, naći će se i Milovan Ikodinović, bivši generalni sekretar Zajednice fudbalskih klubova prve lige, Vladimir Bulatović, nekadašnji direktor OFK Beograd i Dražen Podunavac, u vreme spornih prodaja funkcioner "romantičara".

Stražari su mu dozvolili da se pozdravi sa advokatima Vladanom Batićem i Antom Boškovićem. Zatim se pozdravio sa suprugom, posle čega je uveden u sudnicu broj deset iz koje je izveden posle dvadesetak minuta. Po izlasku nije bilo osmeha na njegovom licu.

Ljudi, koji su se u tom momentu našli u hodniku, prokomentarisali su da izgleda isto kao i pre, samo što je sada više sed. Neki od njih su primetili i da mu je ten malo preplanuo.

Advokat Bošković je po izlasku iz suda izjavio da više ne stoji razlog za dalje Terzićevo zadržavanje u pritvoru, jer se dobrovoljno javio.

- Rešenje o pritvoru doneto je pre dve godine, a jedini razlog je bila opasnost od bekstva, što više ne stoji - kazao je Bošković. - Ukoliko ne bude doneta odluka, odbrana će u ponedeljak predložiti ukidanje pritvora uz jemstvo. O tome će onda odlučivati predsednik sudskog veća kojem je dodeljeno da vodi glavni pretres.

Prema dobijenim informacijama, sudije vanraspravnog veća su od Terzića uzeli lične podatke i saslušali su ga o određivanju pritvora. Sudije, inače, nemaju rok u okviru koga moraju da donesu odluku.

Sednica od petka prvi je stepenik koji je Terzić morao da pređe na putu ka odbrani sa slobode. Prema informacijama iz pravosudnih organa, još ranije je postignut dogovor da se preda i da mu uz jemstvo bude ukinut pritvor. Nešto ranije, njegovi branioci su sudu ponudili 200.000 evra, ali u petak niko od njih nije želeo da kaže da li će ta suma biti veća ukoliko sudije do ponedeljka ne donesu odluku o pritvoru.

Terzić se pre dva dana predao Odeljenju za potrage Uprave kriminalističke policije Beograda. Došao je u pratnji advokata Boškovića, a posle uobičajene procedure prebačen je u Centralni zatvor. Njegov branilac izjavio je da se doborovoljno prijavio jer veruje u srpsko pravosuđe i da će dokazati da je njegov progon bio samo u funkciji medijske kampanje bivše vlasti.