ZVEZDAN Terzić, bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije, u četvrtak se predao Odeljenju za potrage, kriminalističke policije Beograda, posle skoro tri godine otkako je napustio teritoriju Srbije. Prema informacijama iz pravosuđa, on je postigao dogovor sa nadležnima da se prihvati njegovo jemstvo od 200.000 evra u zamenu da se brani sa slobode od optužbi da je proneverio novac od prodaje fudbalera OFK Beograda.

- U beogradskom Višem sudu u petak će biti održana sednica veća, na kojoj će Terzić biti saslušan o pritvoru jer mu je određen dok je bio u bekstvu. Na sednici će pored njega biti i tužilac i branilac - saopšteno je u četvrtak iz Višeg suda.

Detalje sumnjivih fudbalskih transfera možete pogledati OVDE

pratnji advokata Ante Boškovića, Terzić je u zgradu policije ušao oko 8.30. Posle uobičajene procedure utvrđivanja identiteta, uzimanja otisaka prstiju, što je sve trajalo manje od dva sata, odveden je u Centralni zatvor. Smešten je u pritvor jer je rešenje o pritvaranju već ranije doneo beogradski Viši sud.

PODSEĆANJE * ZVEZDAN Terzić januara 2008. napustio Srbiju

* U MARTU iste godine za njim je raspisana potraga MUP

* NAREDNOG meseca zvanično pokrenuta istraga zbog sumnjivih prodaja fudbalera

* OD jula 2008. za njim traga Interpol

* OPTUŽNICA podignuta 7. jula 2010, a Terzićevi branioci nisu ulagali prigovor

* MINISTARSTVO pravde Srbije najavilo je da će tražiti hapšenje i izručenje svih okrivljenih koji se kriju u Crnoj Gori posle zaključenja sporazuma o izručenju okrivljenih, koji je počeo da se primenjuje odmah po potpisivanju, 29. oktobra

* POČETAK suđenja bivšem predsedniku FSS zbog sumnje da su uzeli novac od prodaje fudbalera OFK Beograd zakazan je za 17. januar 2011. u Višem sudu u Beogradu

* GRUPA se tereti za zloupotrebu službenog položaja i preti im kazna od dve do 12 godina zatvora

Iz advokatske kancelarije Vladana Batića, koja zastupa Terzića, ubrzo je stiglo saopštenje da se "bivši predsednik FSS stavio na raspolaganje srpskim pravosudnim organima". Istakli su da su još u junu prošle godine sudu ponudili jemstvo od 200.000 evra, kako bi se branio sa slobode, ali da do sada o tome nije odlučeno.

- Terzić veruje u srpsko pravosuđe, i sudu će predočiti dokaze da je njegov progon bio samo u funkciji medijske kampanje bivše vlasti - navodi se u saopštenju. - Tražićemo da mu se ukine pritvor, koji je određen jedino zbog bojazni od bekstva. Njegovom odlukom da dobrovoljno uđe u postupak taj razlog automatski prestaje, utoliko pre što je kao garanciju da će se uredno odazivati pozivima, sudu ponudio jemstvo.

Od momenta kad je za Terzićem prvo raspisana potraga, a zatim i Interpolova poternica, spekulisalo se gde se nalazi. Prema nekim tvrdnjama, u januaru 2008. godine posle seminara UEFA, koji je održan u Hrvatskoj, otputovao je u Francusku, a odatle u SAD. Sa druge strane, stizale su informacije da je sve vreme u Crnoj Gori. Krajem februara 2009. godine u Budvi je uhapšena osoba za koju se sumnjalo da je Terzić, ali je crnogorska policija saopštila da se radi o osobi "koja neverovatno liči na njega".

Spekulacije o tome gde se Terzić do sada skrivao pročitajte OVDE

O tome gde je bio svih ovih meseci i zašto je sada odlučio da se prijavi, advokati ne žele da govore. U prilog tezi da se predao jer mu je obećano ukidanje pritvora ide i činjenica da je bez problema prešao granicu, bez obzira na to što je za njim raspisana međunarodna poternica. Pored toga, ukoliko je bio u Crnoj Gori, na predaju se odlučio i posle potpisivanja sporazuma o međusobnom izručenju građana, koji su nedavno potpisale srpske i crnogorske vlasti.

Glavni pretres protiv Terzića zakazan je za 17. januar naredne godine. Protiv njega je zbog zloupotrebe službenog položaja u aprilu 2008. godine pokrenuta istraga, koja je rezultirala podizanjem optužnice u julu ove godine.

Više tužilaštvo tvrdi da je krivično delo počinio prilikom prodaje trojice fudbalera OFK Beograd, čime je protivpravno stekao skoro četiri miliona evra. Osim njega, optužnica za zloupotrebu položaja tereti i Milovana Nikodinovića, nekadašnjeg generalnog sekretara zajednice fudbalskih klubova prve savezne lige, Vladimira Bulatovića, nekadašnjeg direktora OFK Beograd i Dražena Podunavca, bivšeg funkcionera ovog fudbalskog kluba.

- Dolazak u Srbiju i iznošenje svoje odbrane smatram svojom i zakonskom i moralnom obavezom. Od pravosuđa očekujem da svoj posao obavlja nepristrasno i omogući mi da svoju odbranu iznesem sa slobode. Nadam se da nam je istina svima potrebna - naveo je u decembru 2008. godine u otvorenom pismu Zvezdan Terzić.- U inistranstvu sam, a do mene su stizale informacije da sam u jednom, tada moćnom kabinetu, obeležen kao krajnji cilj, unapred izrežirane farse nazvane "fudbalska mafija" - navodi Terzić. - Država, grad, opština, društvena firma ili javno preduzeće nikada nisu pomogli OFK Beogradu ni jednim dinarom, niti su ikada pokazali interesovanje za klub. Odjednom, pojavila se briga da li ga je neko oštetio.

Terzić je u pismu naveo kako su tekli sporni transferi, ističući da nikada nije prisvojio novac.

- Kad govorim o tehnologiji poslovanja, verovatno smo u određenim trenucima tokove novca od transfera kanalisali na drugačiji način i možda činili određene privredne prekršaje, ali svrha tih prekršaja bila je da klub preživi - stoji u pismu.


ANTE BOŠKOVIĆ, BRANILAC ZVEZDANA TERZIĆA: ISTINA JEDINI MOTIV

JEDINI motiv što je Zvezdan Terzić odlučio da se prijavi policiji jeste činjenica da želi da učestvuje u postupku i da dokaže svoju nevinost, a to će učiniti na glavnom pretresu - izjavio je za "Novosti" njegov advokat Ante Bošković.

* Gde se sve ovo vreme nalazio vaš klijent?

- To nije bitno, važno je da je sada ovde, u Srbiji.

* Zašto se Terzić nije ranije prijavio?

- Smatrao je da tako treba.

* Kad očekujete da će sud doneti odluku o jemstvu?

- Mislim da će to biti sledeće nedelje.


MOMČILO MINIĆ, PRVI ČOVEK OFK BEOGRAD: PREDAJA PRAVI POTEZ

PREDSEDNIK OFK Beograd Momčilo Minić na dolazak Zvezdana Terzića, bivšeg direktora kluba, gleda kao na pravi potez da se razrešenjem slučaja skine odgovornost, on veruje i sa osumnjičenog i sa kluba.

- Terzić je učinio pravi potez koji nas na Karaburmi izuzetno raduje. I on i klub OFK Beograd su pod određenom hipotekom u ovom procesu koji nije dokazan. Zato će ovaj njegov gest doprineti razrešenju celog slučaja na pravom mestu - pred sudom. Nadam se da će se vrlo brzo skinuti veliki teret koji nose i Terzić i OFK Beograd, jer verujemo da će dokazati nevinost - rekao je Minić.STAN PRAZAN MESECIMA

STAN porodice Zvezdana Terzića, u Ulici Mije Kovačevića broj 10, kako nezvanično saznajemo, već mesecima je prazan. Da tu niko ne živi, potvrđuje i sanduče za pisma koje je puno računa Elektrodistribucije Srbije.

- Nikog nisam videla, samo mi je gazda stana u kojem živim rekao da taj čovek živi iznad nas - rekla nam je Terzićeva komšinica. - Drugo ništa ne znam.

***********************

MAGISTAR U KOPAČKAMA

NEKADAŠNJI fudbaler, magistar ekonomije, direktor sa kojim je OFK Beograd doživeo drugu romantiku...

Sportska i funkcionerska biografija Zvezdana Terzića, rođenog 21. maja 1966. godine u Vrbasu, utabana je mnogobrojnim profesionalnim uspesima. Fudbaler OFK Beograd bio je od 1987. do 1996. godine, a posle sezone u grčkoj Kastoriji 1997. završio je karijeru i postao direktor "romantičara". Završio je Ekonomski fakultet i do 2005. godine, kad je magistrirao, osnažio je posrnuli klub sa Karaburme i postavio ga u vrh srpskog fudbala iza Crvene zvezde, Partizana i Vojvodine.

U tim godinama se profilisao kao odličan sportski radnik, edukovan, moderan i ambiciozan u ostvarivanju ciljeva. Razbio je mnoge iluzije, čak i "monopol" Crvene zvezde i Partizana u skautiranju talenata i prodaji igrača. OFK Beograd je sa njim iznedrio je mnogobrojne reprezentativce u svim selekcijama (Ivanović, Tošić, Kolarov, Rajković...), omladinska škola je postala među najboljim u zemlji, ekipa je godinama igrala u evro-kupovima. Dosta se ulagalo i u infrastrukturu stadiona i među prvima su uradili teren sa veštačkom travom.

Kad se govorilo da bi mogao da sedne u fotelju sportskog direktora Crvene zvezde, na predlog "večitih", kandidovao se i pobedio u trci za predsednika FS Srbije. U fotelju čelnika Saveza seo je u julu 2006. godine. Reorganizovao je i modernizovao Savez, energijom i harizmom približio ga UEFA i FIFA, udesetostručio ugovor o TV pravima, pokrenuo pregovore sa državom o lokaciji za izgradnju Kuće fudbala. U martu 2008. godine telegramom je podneo ostavku na mesto predsednika FSS.

Oženjen je Svetlanom, bivšom atletičarkom, i ima troje dece: dva sina, Kostadina i Nikšu, i ćerku Mašu.