PONUDA da se Zvezdanu Terziću za jemstvo od 200.000 evra ukine pritvor i za njim povuče međunarodna poternica, predata sudu u junu prošle godine, do sada nije razmatrana.

Branioci nekadašnjeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije, protiv kojeg je pre nekoliko dana Više tužilaštvo podiglo optužnicu zbog zloupotrebe službenog položaja, kao zalog su ponudili kuću Terzićevih roditelja u Bačkoj Topoli. Kako su tada istakli, njihov klijent je spreman da se vrati u zemlju kako bi odgovorio na optužbe protiv njega i kako bi dokazao da nije kriv.

Na spremnost da se posle dve godine vrati u Srbiju, podsetio je jedan od Terzićevih branilaca, advokat Vladan Batić, po objavljivanju informacije da je Više tužilaštvo podiglo optužnicu. Batić se nada da će sud konačno prihvatiti ponuđeno jemstvo, što bi omogućilo da dođe u Srbiju bez bojazni da će biti uhapšen.

PISMO
Zvezdan Terzić odbranu nije izneo pred sudom, pošto je dva meseca pre pokretanja istrage napustio Srbiju, ali je zato u decembru prošle godine poslao otvoreno pismo javnosti u kojem je naveo da je u "jednom moćnom kabinetu obeležen kao krajnji cilj, unapred izrežirane farse nazvane fudbalska mafija".

lavni pretres protiv Terzića, ali i Milovana Nikodinovića, Vladimira Bulatovića i Dražena Podunavca, koji su se sa njim našli na optužnici, mogao bi da počne do kraja godine. Trojica optuženih su u svojim iskazima pred istražnim sudijom negirali da su počinili bilo kakvo krivično delo prilikom prodaje igrača OFK Beograd, detaljno objašnjavajući kakva je njihova uloga bila u tim transferima.

- Država, grad, opština, društvena firma ili javno preduzeće nikada nisu pomogli OFK nijednim dinarom, niti su ikada pokazali interesovanje za klub - navodi se u pismu. - Odjednom, pojavila se briga za OFK Beograd, da li ga je neko oštetio. Iz te brige je proistekla istraga koja me tereti da sam prisvojio novac za sebe.

Istakao je da su u sportu postojali "crni fondovi", ali ne zbog nečije koristi, već da bi sport preživeo. Tvrdio je da za svaki utrošeni dinar od 1997. godine pa nadalje postoji uredna dokumentacija. U pismu je objasnio kako su se obavili transferi Grubača i Stanića, dok je vezano za transfere Ivanovića i Stošića naglasio da on nije bio uključen u njihovo ugovaranje i realizaciju.

- Dolazak u Srbiju i iznošenje svoje odbarne smatram svojom zakonskom i moralnom obavezom - navodi se u pismu. - Od pravosudnih organa očekujem da svoj posao obavljaju nepristrasno i omoguće mi da svoju odbranu iznesem sa slobode.


TRANSFERI

GRUBAČ

U MAJU 1998. godine počeli pregovori oko transfera fudbalera Vanje Grubača, koji je u julu iste godine prešao u nemački Hamburg. Transfer je bio vredan 1,1 milion maraka, koliko su, kako se tvrdi, prisvojili Terzić i Nikodinović.

STANIĆ

TOKOM juna i jula 2003. godine sa moskovskim Spartakom vođeni pregovori o prodaji Srđana Stanića. Ugovor za njegov transfer bio je težak 1,7 miliona evra. Terzić je, kako se tvrdi, obavestio UO OFK Beograd da je visina transfera 400.000 evra, dok je ostatak uplaćen na račun preduzeća "Intergrated investment servisis".

IVANOVIĆ

OD decembra 2005. do februara 2006. godine Terzić, Bulatović i Podunavac učestvovali su u prodaji Branislava Ivanovića u moskovsku Lokomotivu. Transfer je bio vredan dva miliona evra.

STOŠIĆ

U AVGUSTU 2006. godine Stevan Stošić je iz beogradskog kluba prešao u špansku Malagu. Visina transfera bila je 100.000 evra, a u ovoj prodaji, prema optužnici, učestvovali su Bulatović i Podunavac.