ZVEZDAN Terzić, bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije, optužen je da je, sa još trojicom saradnika, zloupotrebom položaja prodajom četvorice fudbalera OFK Beograd, protivpravno stekao skoro četiri miliona evra.

Više javno tužilaštvo pored Terzića za ove malverzacije optužilo je i Milovana Nikodinovića, nekadašnjeg generalnog sekretara zajednice fudbalskih klubova prve Savezne lige, Vladimira Bulatovića, nekadašnjeg direktora OFK Beograd i Dražena Podunavca, bivšeg funkcionera ovog fudbalskog kluba.

Prema tvrdnjama tužilaštva, Terzić i Nikodinović su tokom maja 1998. godine protivpravno prisvojili 1,1 milion nemačkih maraka prilikom prelaska fudbalera Vanje Grubača u nemački Hamburger. U to vreme Terzić je bio direktor OFK Beograd, a Grubač je sa ovim klubom imao potpisan ugovor do jula 1999. godine. Ističe se da je Nikodinović sačinio i potpisao neistinitu odluku Arbitražne komisije kojom se, navodno, raskida Grubačev ugovor sa beogradskim klubom, na osnovu čega je izdata dozvola za njegov odlazak u inostranstvo.

Pet godina kasnije, kako se navodi u optužnici, Terzić je prilikom prelaska Srđana Stanića u Spartak iz Moskve zaključio dva ugovora, jedan na iznos od 1,7 miliona evra i drugi od 400.000 evra. Veći iznos uplaćen je na račun preduzeća "Integrated investment servisis", dok je Upravni odbor OFK obavestio da im od Stanićevog transfera pripada 400.000 evra.

Vezano za malverzacije oko prelaska Branislava Ivanovića u moskovsku Lokomotivu, tužilaštvo za zloupotrebu pored Terzića tereti i Bulatovića i Podunavca. Ističe se da su na taj način protivpravno stekli dva miliona evra. Kad je u pitanju prelazak Stevana Stošića u špansku Malagu, za malverzacije prilikom ovog transfera u iznosu od 100.000 evra optuženi su Bulatović i Podunavac.

Protiv Terzića istraga je vođena u odsustvu. Ostala trojica optuženih su pred istražnim sudijom negirali da su počinili dela koja im se stavljaju na teret.

BATIĆ: DOKAZAĆE NEVINOST
TERZIĆEV branilac, advokat Vladan Batić izjavio je u četvrtak da će njegov klijent doći na suđenje "da bi dokazao nevinost i sa svog imena skinuo ljagu koju su mu naneli ljudi loših namera, iz bivše vlasti". - On je sve vreme bio u dilemi o čemu se zapravo radi, jer je postupak protiv njega poveo bivši režim koji je zbog više razloga želeo da ga stavi na stub srama - tvrdi Batić. - Terzić ima zdravstvenih problema, pa želi da bude pored svoje porodice zbog potreba ispitivanja i lečenja. Nadam se da će se braniti sa slobode, jer je ponudio jemstvo - kuću u vrednosti od 200.000 evra.

PODSEĆANJE O "SLUČAJU TERZIĆ"

ZBOG sumnje u melverzacije oko Grubačevog transfera, za Terzićem je MUP Srbije raspisao potragu počektom marta 2008. godine, ali je on dva meseca ranije otputovao u Hrvatsku na seminar UEFA.

-U APRILU 2008. godine istražni sudija donosi rešenje o pokretanju istrage protiv Terzića i Nikodinovića, koji je uhapšen, i o raspisivanju lokalne potrage za Terzićem. Tri meseca kasnije za Terzićem je raspisana međunarodna poternica.

-PREMA nekim tvrdnjama, Terzić je iz Hrvatske otputovao u Francusku, odakle je otišao na usavršavanje u SAD. Međutim, u javnostio su se pojavije informacije da nije putovao ni u Ameriku, niti u Francusku, i da je sve vreme u Crnoj Gori.

-KRAJEM februara 2009. u Budvi je uhapšena osoba za koju se sumnjalo da je Terzić, ali je ubrzo crnogorska policija saopštila da se ne radi o Terziću, već o osobi "koja neverovatno liči na njega".