ŠABAC - Više javno tužilaštvo u Šapcu u petak je podnelo zahtev za pokretanje istrage protiv nevenčanih supružnika iz Male Vranjske Slobodana J. (59) i Borke J. (42). Oni su osumnjičeni da su seksualno zlostavljali ženinog šestogodišnjeg sina Dragana i trogodišnju ćerku Draganu. Slobodan se tereti i za obljubu nad nemoćnim licem, Borka za pomaganje u izvršenju ovog krivičnog dela i preti im zatvorska kazna od najmanje 10 godina robije.
Kako "Novosti" saznaju, zlostavljanje je trajalo oko godinu dana. Slobodan je uhapšen u sredu, kada je sa dečakom pronađen u okolini Arilja. Po majku, policija je došla u četvrtak uveče. Nakon privođenja, deca su poslata na odeljenje pedijatrije šabačke bolnice. Dečak je u dobrom stanju, a devojčica je u karantinu jer se sumnja da je inficirana virusom HIV ili hepatitisa C!
Nevenčani supružnici živeli su u zajednici poslednje dve godine, u porodičnoj kući Borkinog preminulog muža Prodana, oca nesretnih mališana.
Od petka, kuća je pusta i zaključana. Ali poderane zavese na prozorima kroz koje se vidi neuredna soba, stari dečji bicikli, nedopijena šoljica kafe na stolu samo su nemi svedoci strašne drame, koju su deca ovde preživljavala.
- Majka se odala alkoholu i nije ih pazila. Nije ni prala, ni peglala, ni kuvala. Zadnji je dinar trošila na rakuju i cigarete. Dečak od šest godina jedva da ima desetak kilograma - priča komšinica. - Mali je svraćao jer je bio i gladan i žedan. Često i uplakan. Žalio mi se da ga je "čika Boban" udarao po glavi i pokazivao kako.
Seljani pričaju da su svakodnevno viđali Slobodana sa pastorkom dok odlazi do prodavnice u centru sela, gde je u pijančenju provodio po više sati. Dete je tukao, maltretirao i šikanirao na najgore moguće načine. Praktično, nije se ni odvajao od njega. Po letenjoj žegi i debelom snegu terao ga je da prepešači više kilometara dug put seoski do njegove kuće u Maloj Vranjskoj, gde ga je takođe odvodio.
Komšinice u Savskoj ulici, u Velikoj Vranjskoj, gde je Borka živela upozoravale su majku da Slobodan često odvodi dečaka i devojčicu da prenoće u njegovoj kući. Ali majka se, navodno, nije treznila. Od prethodnog muža ostalo joj je sedam hektara zemlje i sve je rasprodala.

RASPRODAJA
BORKA je, navodno, unovčila tri zgrade u dvorištu, nakovanj od pokojnog svekra, plugove, frezu, prekrupač, tri krave... Ostao je hektar njive, koji je dala pod kiriju. Živela je od socijalne pomoći. Od Slobodana, koji je iz Francuske dobijao invalidsku penziju od 400 evra, dobila je punomoćje da podiže 15.000 mesečno.

BOLESTAN
OSUMNjIČENI Slobodan, kažu, ne izgleda kao 60-godišnjak već dosta mlađe. Ima kovrdžavu kosu vezanu u rep. Veoma je komunikativan. Meštani znaju da je imao zdravstvenih problema, zbog kojih je svaka tri meseca odlazio u Francusku na terapiju. Baš pre 15 dana trebalo je da ode na lečenje, ali je odustao.