KNJAŽEVAC - U eksploziji bombe, postavljene na ulazna vrata stana Velimira Lukića (62), starešine Opštinskog prekršajnog veća u Knjaževcu, u sredu oko 6.30 sati ubijena je sudijina supruga Radica (57). Zločin se dogodio u centru Knjaževca, na ulazu u stan broj šest, zgrade u Ulici Branka Radičevića 12.
- Bomba je aktivirana kada je Radica otvorila vrata - objašnjava Zorin Zogović, okružni tužilac iz Zaječara. - Od posledica ranjavanja žena je ubrzo preminula. Istražni organi rade na rasvetljavanju ovog slučaja.
- Spavao sam, čuo sam strašan prasak - priča sin Marko. - Izašao sam iz sobe i video krvavu majku. Nisam znao šta se dešava. Pokušao sam da joj pomognem. Nisam ni znao da li je živa. Onda je došla Hitna pomoć, odvezla je u bolnicu gde je i preminula. Nadam se da će policija brzo otkriti napadače. Ne znam šta da kažem, u šoku sam.
Komšinicu Nadeždu Ćirić probudio je prasak.
- Pomislila sam da je zemljotres - priča stanarka.
- Onda sam začula viku i plač. Istrčala sam iz stana i videla Velimira i njegovog sina, koji su pokušavali da pomognu Radici.
Ubrzo je stigla i ekipa Hitne pomoći koja je Radicu, koja je penziju stekla radeći takođe u Opštinskom sudu za prekršaje, odmah prebacila u zdravstveni centar u Knjaževcu. Nesrećna žena je međutim nešto kasnije preminula od, kako smo nezvanično čuli, posledica unutrašnjeg krvarenja.
Po nezvaničnim informacijama do kojih su došle "Novosti", napad je izvršen ručnom bombom M57, poznatijom kao "kašikara", koja je bila umotana u papir i iz koje je bio izvučen osigurač. Kada je Radica otvorila vrata eksplozivna naprava je pala na pod i aktivirala se. Nezvanično, napadu su prethodile pretnje njenom suprugu.
U Opštinskom veću za prekršaje u Knjaževcu - muk. Nevenka Pantić, predsednica Okružnog veća za prekršaje sa sedištem u Zaječaru, i Ivica Tomić, Lukićev zamenik, bili su potreseni i šokirani ovim događajem. Oni potvrđuju da je na ulazna vrata stana njihovog kolege bila postavljena eksplozivna naprava, a dodatne informacije nisu mogli da nam daju dok se ne okonča istraga.
Na mestu eksplozije u sredu je bio Duško Vasiljević, brat preminule Radice.
- Meta ovog atentata je, bez sumnje, bio moj zet - objašnjava Vasiljević. - Sumnjam i da ovaj zločin ima veze sa ubistvom Dragiše Cvejića, predsednika Opštinskog suda u Knjaževcu, koji je na istovetan način nastradao 21. marta prošle godine. Ovo je za mene samo dokaz slabosti države koja očigledno nije u stanju da zaštiti službenike suda.
Knjaževac je u sredu bio pod policijskom opsadom. Pripadnici MUP su proveravali vozila i vodili opsežnu istragu u potrazi za napadačima. Uviđaj na licu mesta uz Zorana Jovanovića, istražnog sudiju Okružnog suda u Zaječaru, i Zorina Zogovića, okružnog tužioca, obavila je i forenzička ekipa iz Beograda koja je obradila mesto zločina. U Knjaževac je odmah došla ekipa MUP s načelnikom Uprave kriminalističke policije. Policija tvrdi da preduzima sve da reši zločin i uhvati počinioca.

POGREB UMESTO SVADBE
RADIČINA ćerka Ana (32), advokat iz Niša, trebalo je da se uda u maju. Njeni roditelji su već ugovorili termin za veselje u lokalnom hotelu "Timok" u Knjaževcu. Lukićev sin Marko (26) je student na Policijskoj akademiji u Zemunu i do kraja školovanja ostao mu je još samo jedan ispit.


DAČIĆ: SANKCIJE
MINISTAR policije Ivica Dačić izjavio je da će biti preispitana odgovornost lokalnih funkcionera policije povodom pogibije sudijine supruge.
- Ukoliko je bilo propusta u radu policije, oni će biti sankcionisani... Najvažnije je da se otkriju počinioci, još važnije je da se razbiju kriminalne grupe ili počinioci kako se ovo ne bi ponavljalo - rekao je Dačić.


CRNA SERIJA
* ZORAN Cvetanović, sudija Opštinskog suda u Odžacima, ubijen je juna 2007. Glavom platila i stranka u postupku.
* MILICA Trbović-Svilarević, sudija Prvog opštinskog suda u Beogradu, napadnuta i teško povređena februara 2008. na Banovom brdu.
* DRAGAN Cvetinović, istražni sudija iz Loznice i svedok saradnik na suđenju za ratne zločine "zvorničkoj grupi", januara 2008. udaren flašom u glavu ispred restorana "Amfora".
* NATA Mesarović, predsedavajući sudija u procesu za ubistvo premijera Đinđića, tokom postupka u februaru 2007. dobila pretnje putem MMS poruka.

PRE GODINU DANA IDENTIČAN BOMBAŠKI NAPAD
SMRT PREDSEDNIKA SUDA

U BOMBAŠKOM napadu, 21. marta 2008, ispred svoje kuće u ulici Koste Racina, ubijen je i predsednik Opštinskog suda u Knjaževcu Dragiša Cvejić.
Sudija je kobnog petka krenuo na posao i otvorio kapiju, kada je aktivirana bomba M 75, koja je tokom noći selotejpom pričvršćena za kapiju. Uprkos hitnoj operaciji u niškom Kliničkom centru, sudija je istog popodneva preminuo.
Policija je privela više desetina ljudi, određen je pritvor četvorici Knjaževčana, a kasnije još dvojici. Istraga je utvrdila da oni nisu povezani sa ubistvom.
Iza rešetaka je ostao Ivan Stojadinović, kome se od septembra 2008. u Okružnom sudu u Zaječaru sudi za smrt Cvejića. Na mestu zločina, DNK analizom nisu pronađeni Stojadinovićevi biološki tragovi. Dokaz koji ga tereti su vlakna tkanine u koju je bio umotan eksploziv, jer su u džepu i rukavu njegove jakne pronađena identična vlakna, a posle analiza dokazano je da su potpuno iste boje, debljine i upredenosti.
On uporno ponavlja da je nevin. Predmet je sada na veštačenju. (M. J.)

REAGOVANJA
MINISTARSTVO PRAVDE
SAUČEŠĆE porodici Lukić uputilo je Ministarstvo pravde koje očekuje da će u najkraćem mogućem roku počinioci ovog dela biti pronađeni i da će odgovarati za počinjeni zločin.
- U toku je istraga koju sprovodi nadležni istražni sudija i MUP - kažu "Novostima" u ministarstvu.

VRHOVNI SUD
KOLEGIJUM Vrhovnog suda Srbije najoštrije osuđuje napad u Knjaževcu i zahteva da nadležni organi u najkraćem roku preduzmu sve mere radi rasvetljavanja svih okolnosti napada i otkrivanja izvršioca ovog teškog krivičnog dela.
Nata Mesarović, v. d. predsednika VSS, i članovi kolegijuma ukazuju javnosti i nadležnim državnim organima da je ugrožena bezbednost nosilaca pravosudnih funkcija. Oni apeluju da se pojačaju mere obezbeđenja sudija i članova njihovih porodica i van sudova.

UDRUŽENJE
UDRUŽENJE sudija za prekršaje Srbije najoštrije je osudilo napad na suprugu svog kolege Velimira Lukića iz Knjaževca.
- Sudije za prekršaje često napadaju, ali ovo je najdrastičniji slučaj do sada - rekao je "Novostima" predsednik Udruženja sudija Zoran Pašalić, navodeći da je pre dva dana verbalno napadnuta i sudija iz Beograda. - Ne znamo mnogo detalja, ni koji je povod za napad, niti ko je ovo uradio.