Umro od upale pluća

Lj. T

utorak, 10. 03. 2009. u 20:30

Умро од упале плућа
Za smrt Slađana Stojkovića iz Gamzigrada odgovorni lekari. Izveštaj veštaka prosleđen tužilaštvu

ZAJEČAR - Nakon gotovo devet meseci od smrti Slađana Stojkovića (25), iz zaječarskog sela Gamzigrad, porodici preminulog mladića dostavljen je izveštaj veštaka niškog Zavoda za sudsku medicinu koji ukazuje na to da su za smrt njihovog sina, najverovatnije, odgovorni lekari Zdravstvenog centra u Zaječaru.
Po izveštaju veštaka niškog Zavoda za sudsku medicinu, u koji su "Novosti" imale uvid, Stojković (25), koji je preminuo 8. jula prošle godine na Odeljenju psihijatrije Zdravstvenog centra u Zaječaru od upale pluća, gde je lečen od psihoze, između ostalog, se navodi "da pacijentu nijedan lekar nije pregledao grlo, nije utvrđen razlog povišene temperature, niko mu nije poslušao pluća, nisu se zahtevale neophodne laboratorijske analize, antibiotik je propisan proizvoljno..."
Stojković je sa upalom pluća ležao na Odeljenju psihijatrije desetak dana, ali to nije otkriveno uprkos visokoj temperaturi koju je imao. Slađan je, tek nakon dve nedelje, odveden na snimanje i tada mu je ustanovljena upala pluća. Dan kasnije je preminuo.
Da je bilo propusta u lečenju govore i navodi iz mišljenja veštaka "da je antibiotik "gentamicin" propisan proizvoljno, a da se uključio još neki antibiotik najverovatnije bi se zaustavio proces daljeg napredovanja zapaljenja pluća, pa samim tim i sprečio smrtni ishod", piše u nalazu veštaka.
Ovako, Stojković je, po nalazu veštaka, preminuo usled masivnog gnojnog zapaljenja pluća, sa gnojnom infekcijom u bubregu, zbog čega mu je prestalo disanje, rad srca i bubrega.
Izveštaj veštaka Zavoda za sudsku medicinu iz Niša prosleđen je lokalnom tužilaštvu, koje treba da odluči da li će protiv lekara koji su lečili Stojkovića biti otvorena istraga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

dragan

11.03.2009. 10:20

Dali ce mo vec poceti da citamo presude pojedinih lekara ubica? Mislim sve dok ih sud oslobadja nesigurno je i ici u nasim bolnicama vec je bolje umreti u svojoj kuci. Dali ce i ti vestaci tj doktori koji vrse ispravnost njihovih kolega koji su imali propust u lecenju jednom reci istinu o greskama kolega.