BEOGRAD - Sitni kriminalci, na marginama kriminalnih krugova, za nepune četiri godine postali su najmoćniji mafijaši ne samo u Srbiji, već i na Balkanu.
Ljubiša Buha Čume, nekada blizak prijatelj i saradnika Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma, u ulozi svedoka saradnika Specijalnog tužilaštva, ispričao je kako su "zemunci" krenuli da se penju u kriminalnoj hijerarhiji.
- Do 1999. godine Spasojević i Luković bavili su se sitnim kriminalom - objašnjavao je Buha. - Kad sam ih upoznao, pet godina ranije, bili su u Prištini, u zatvoru zbog droge. Posle su došli u Beograd. Tu su se upoznali sa Miloradom Ulemekom Legijom. Tada su i počela ubistva i otmice.
Pred većem sudije Milimira Lukića, koji je vodio proces protiv "zemunskog klana" za mnogobrojne zločine, tužiočev insajder je naveo da je Spasojević nekada živeo u Ulici Franca Rozmana sa ženom i ćerkicom. Sa njima je tada živeo i Mile Luković.
- U to vreme nisu imali novac i bavili su se sitnim kriminalom - dodao je Buha. - Upoznali smo se u Zemunu, u vreme kad sam imao posao u Belom Manastiru i radio registracije vozila. Bilo mi ih je žao, jer su bili sirotinja. Sebe sam video u njima, jer sam i sam bio ranije siromašan. Dao sam im posao. Tada su zaradili oko 120.000 maraka.
Svedok saradnik je sudu do detalja objasnio šta se događalo 1998. godine, odnosno 1999, kad je i zvanično počelo formiranje klana.
- Spasojević i Legija su bili glavni, a posle njih, Luković i Miloš Simović - naveo je Buha. - Spasojević i Mile Luković prodavali su drogu i to zajedno sa Legijom. Novi Sad držali su Đura Mutavi i Neša Opačić, Požarevac Pacov, a Karaburmu - Nino Konstantinović. Za ostali deo Beograda bili su zaduženi braća Simović i Vlada Budala. Imali su zaštitu i logistiku iz policije, a kad su upoznali Legiju, njega su angažovali i za pratnje.
Insajder Dejan Milenković Bagzi, u svom iskazu pred sudom, ispričao je da je i sam ušao u kriminalne vode 1991. godine "radeći automobile".
- Prvi kontakt sa njima bio je u Surčinu, u Kotobanji, kad ih je doveo Buha - kazao je Milenković.- Počeli smo da se družimo i da im dajemo drogu. Vremenom, postajali smo bliski.
I svedok saradnik Zoran Vukojević (ubili ga odbegli "zemunci") izneo je da je Spasojevića i Lukovića upoznao 1995. godine:
- Nakon bombardovanja 1999. saznao sam da su stupili u kontakt sa Državnom bezbednošću i da su išli na dogovore sa Radetom Markovićem.
Vukojević je ispričao da se Legija počeo pojavljivati u društvu sa Spasojevićem 1999. godine, kad ga je i sam video na rođendanu ispred "Mek Donaldsa" u Zemunu.
- Dušan se tada, tajno, viđao sa Legijom na Novom Beogradu, na mestu koje su oni zvali "klupice" i "krilca" - tvrdio je Vukojević. - Javno su počeli da se druže posle Dušanovog izlaska iz zatvora 2001. Tada je Dušan dobio i obezbeđenje od JSO, a čuo sam iz priče da je to obezbedio Legija.
O tome koliko je za nepunih pet godina ojačao "zemunski klan" govori i podatak da su u noći između 20. i 21. decembra 2002. godine digli u vazduh "Difens roud", vlasništvo Ljubiše Buhe Čumeta. Akcija je izvedena bez greške, o čemu svedoči činjenica da je uništeno kompletno postrojenje.
Ovaj teroristički napad, "zemunci" su odradili uz pomoć Ulemeka i nekoliko „beretki“. U preduzeću su članovi grupe ušli vozilom MUP, maskirani fantomkama i naoružani. Na njihov signal da je sve "čisto", došli su Ulemek i njegovi momci. Na deset mašina postavili su 30 bombi. Šteta je bila 8.300.000 evra.


PRVE ŽRTVE GANGA
PREMA Buhinom svedočenju "zemunski klan" je počeo sa ubistvima 1999. godine.
- Ubili su Hamzu i Petra Miloševića - naveo je Buha. - Pre toga poginuo je Dušanov drugar Šuca. On je bivši muž Aleksandre, sadašnje Legijine žene. Kad je Šuca poginuo, Legija je molio Dušana u nekoliko navrata da joj odnese koji dinar, što je ovaj i učinio. Aleksandra je posle toga pričala Legiji da ima dobrog drugara koji joj je pomogao kad joj je bilo najteže i da je to Dušan Spasojević.