POLICIJA Republike Srpske proverava informacije prema kojima su prošlonedeljnu likvidaciju Zorana Goluba (41) iz Istočnog Sarajeva počinili odbegli pripadnici "zemunskog klana" Sretko Kalinić i Miloš Simović, saznaju "Novosti" od izvora bliskog istrazi ovog brutalnog ubistva.
Izvor "Novosti" navodi da su utvrdili da je Goluba ubio profesionalac:
- U vlasnika "Sport kafea" ispaljen je čitav šaržer iz automatskog oružja - kaže naš sagovornik. - Goluba je pogodilo 28 metaka, a na licu mesta je ispaljen čak 41 hitac. Broj pronađenih čaura ukazuje da su i pomagači pucali. Potpis ovog ubistva jasno pokazuje da je reč o zlodelu profesionalaca.
Informaciju da su Simović i Kalinić viđeni na teritoriji federalnog Sarajeva dobio je MUP RS i trenutno se proveravaju ovi navodi. Ispituju se i tvrdnje da su odbegli "zemunci" već duže na teritoriji RS, odnosno BiH.
Kako "Novosti" saznaju, očevici su dali iskaze policiji da su počinioci likvidacije ugostitelja iz Istočnog Sarajeva nosili neuobičajene fantomke. Umesto klasičnih kratkih kapa koje pokrivaju samo lice, Golubove ubice su imale dugačke fantomke, čiji krajevi su padali preko ramena.
- Pretpostavlja se da su ubice imale dužu kosu, pa su nosili "dugačke fantomke" - tvrdi naš izvor. - To se podudara sa informacijom o sadašnjem ličnom opisu Simovića i Kalinića, koji su pustili kosu tokom skrivanja. Ipak, sve ove informacije se proveravaju.
Sretko Kalinić (34) nalazi se na Interpolovoj poternici zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića. U odsustvu je osuđen na 35 godina robije. Osim za atentat osuđen je i na 40 godina zatvora zbog zločina „zemunskog klana“.
Miloš Simović (29) je, takođe, na Interpolovoj poternici, a baš kao i Kalinić osuđen je za ista dela. Za učešće u ubistvu premijera dobio je 30 godina, a za ubistva, otmice i teroristička dela 40 godina.
U međuvremenu, medijima se navodno javio jedan od onih čije ime se dovodi u vezu sa ubistvom ugostitelja - Darko Elez iz Novog Sada. U telefonskom razgovoru demantovao je da ime veze sa likvidacijom Goluba i uputio indirektne pretnje policiji.
- Policija svako nerešeno ubistvo svaljuje na mene. Te policajce treba naučiti njihovom poslu. Za neke od policijskih rukovodilaca koji, iz nekih razloga, bacaju ove teške sumnje na mene znam da često dolaze u Srbiju i radujem se skorom susretu i razgovoru sa njima - rekao je Elez.