Na graničom prelazu Crne Gore sa Hercegovinom, u utorak nešto posle podneva, Mikan Mirosavić iz Mladenovca sa sinom Stefanom (15), poslovnom saradnicom Marinom Radenović i prijateljima Dankom Vidojević i njenim sinom Darkom (15), doživeo je pravu noćnu moru. Ono što im se dogodilo ispričali su u dopisništvu "Novosti" u Podgorici.
- Posle užasa koji smo doživeli na graničnom prelazu na Sitnici, kada je desetak policajaca opkolilo auto sa repetiranim pištoljima u nas, objašnjeno nam je da su nas "zamenili" za trostrukog ubicu sa međunarodne poternice kojeg su jurili! Kako su mogli nas, dve žene i dva deteta da zamene za trostrukog ubicu - pita se Mirosavić.
- Došao sam u Herceg Novi sa sinom i saradnicom da obavimo posao. Pridružili su nam se žena i dete mog prijatelja koji su letovali u Sutomoru. Krenuli smo u Srbiju i na graničnom prelazu čekali u koloni - ispričao nam je preksinoć Mirosavić. Policajac im je uzeo dokumenta, a posle dvadesetak minuta rečeno im je da se parkiraju sa strane zbog dodatnih "provera". Putnici su čekali u crnom "mercedesu S-500" registracije BG 35-05, da dobiju dokumenta i nastave put.
- Odjedanput su se pojavila četiri policijaca iza našeg auta sa izvađenim pištoljima - nastavlja Mirosavić. - Jedan je rekao da možemo ići, a ja sam se u momentu setio da mi nisu vratili dokumenta i to mu i rekao. Istovremeno, odnekud je iskočilo još desetak policijaca. Opkolili su auto i repetirali pištolje na nas. Meci su padali po asfaltu. Vikali su da izbacimo ruke kroz prozore! Pomislio sam da je skrivena kamera! Deca i žene su bili unezvereni, a oni su vikali da otvorimo vrata, jedan je vrištao "desnom rukom", drugi "levom", bilo je užasno. Prislonili su me uz policijski džip koji su nešto ranije dovezli, kao i "maricu", i stavili mi lisice. Jedan je dovikivao: "Ko ima lisice", pošto njegove nisu bile ispravne, a kasnije kada su mi ih skidali, jedva su našli ključeve!
Mirosavić kaže da razume da se takve stvari dešavaju svuda u svetu, i da se greške događaju.
- Posle svega, međutim, na licu mesta su nam samo rekli da je "greška", da su tražili "lice s poternice", i - nikome ništa! Vratio sam se u Centar bezbednosti Herceg Novi, gde me je ljubazno primio načelnik Vojo Dragović i izvinio se. Zahtevao sam da mi daju napismeno šta se dogodilo, ali mi je rečeno da to ne mogu mimo procedure, da ja podnesem prijavu - priča Mirosavić. On i njegovi saputnici su se potom uputili u Podgoricu, u Centar bezbednosti i MUP Crne Gore, gde ih niko nije primio, jer je radno vreme davno prošlo. Tamo im je objašnjeno da sačekaju sutradan ujutro, i da će ih neko sigurno primiti, kao i da podnesu pismenu prijavu, pa će dobiti odgovor.
- Moja jedina krivica bila je to što imam dobar auto i registraciju sa četiri broja. Iza nas su priveli mladića, iz tamnog džipa, ali kao gospodina. Više nikada neću doći u Crnu Goru, a nekretnine koje imam prodaću - kaže Mirosavić. Dodaje da je "prošao sveta", ali da "tako lošu policiju nigde nije video".
- Očigledno je bilo da je tu bilo više vrsta policije, specijalaca i onih u civilu, ali nisu imali nikakvu koordinaciju. Puka je sreća da nismo napravili neki pogrešan korak. Ko zna šta bi se desilo!

ULETELI

"NOVOSTIMA" je u vrhu crnogorske policije i hercegnovskom Centru bezbednosti rečeno da je Mirosavić "uleteo" u akciju hvatanja opasnog kriminalca. Naši sagovornici su izrazili žaljenje zbog onoga što se dogodilo i dodali da su se izvinili i uputili ga da može preko MUP-a Srbije zahtevati objašnjenje, i da će dobiti zvaničan odgovor.

ZAVRĆI MAJICU!

MARINA Radenović kaže da je prošla i rat, ali da tako nešto nikada nije doživela.
- Kada sam rekla da ne mogu da otvorim vrata od auta, oni su vikali na mene da se "ne pravim pametna", nego da izađem, a onda su nas prislonili sa rukama na automobil. Jedan je rekao da možemo da spustimo ruke, a drugi je počeo da viče: "Ne, ne spuštaj ruke!" Onda mi je rekao da zavrnem trik majicu. Ja sam je zavrnula malo, a on mi je rekao da moram da je zavrnem skroz. Morala sam! Šta sam mogla da sakrijem ispod trik majice?