Džip na crveno

E.V.N.

23. 04. 2003. u 19:35

Prema izveštaju beogradske saobraćajne policije u “slučaju Veselinov”, krivična prijava tereti njegovog vozača Stevana Bakalova da je 15. aprila u saobraćajnoj nesreći, na raskrsnici Beogradske i NJegoševe ulice usmrtio Katarinu Marić.

BEOGRAD - Prema izveštaju beogradske saobraćajne policije u “slučaju Veselinov”, krivična prijava tereti njegovog vozača Stevana Bakalova da je 15. aprila u saobraćajnoj nesreći, na raskrsnici Beogradske i NJegoševe ulice usmrtio Katarinu Marić.
U izveštaju, koji je policija sačinila prilikom uviđaja, stoji da je “Džip” kojim je upravljao Bakalov, prošao kroz crveno svetlo. To je potvrdio i svedok, lakše povređeni Srboslav Ćirić, koji je rekao da je u trenutku nesreće, na semaforu u Beogradskoj ulici za pešake bilo upaljeno zeleno svetlo. Ta činjenica ukazuje da je za vozila u toj ulici, pa i za vozača ministra Veselinova, u oba pravca saobraćaj bio - zatvoren.
Nesreća se, prema izveštaju, desila u 9,40, a semafori su radili ispravno. Za volanom Džipa “micubiši pajero” vlasništvo Ministarstva poljoprivrede bio je Stevan Bakalov (49) rodom iz Padine, sa stanom u Pančevu. Smrt Katarine Marić u 9,50 konstatovala je dr Valentina Andrejić. Uviđaj su izvršili dežurni istražni sudija Vladimir Duruz i zamenik Tatjana Sekulić. Kod vozača nije pronađen alkohol u krvi.
Sličnu tvrdnju, našim reporterima izneli su očevici koji su se zatekli na mestu nesreće. Prema njihovim rečima, džip “micubiši pajero”, kojim je upravljao Bakalov, kretao se, pod rotacijom, velikom brzinom niz Beogradsku ulicu. Na raskrsnici sa NJegoševom nije se zaustavio, iako je semafor pokazivao crveno svetlo.
- Zamislite koja je to brzina bila, kada se džip, posle udarca u kola, obaranja tri pešaka, rušenja dva stuba i semafora, zaustavio tek kada je udario u drvo, izjavio nam je tada mladić koji je tren pre nezgode prešao ulicu.
Vozač “Beotaksija” Milivoje Stojanović, kome se u tom trenutku otvorilo zeleno svetlo, rekao je policiji da nije primetio vozilo Ministarstva, kada je skrenuo ka Bulevaru kralja Aleksandra i da je bilo kasno da se bilo šta učini.
Uvažavajući mišljenje dežurnog istražnog sudije i zamenika četvrtog opštinskog javnog tužioca, odlučeno je da se protiv vozača Stevana Bakalova podnese krivična prijava, zbog osnovane sumnje da je izvršio teško krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz člana 201, stav 4, za koje, ako se utvrdi da je kriv, sledi kazna od jedne do osam godina zatvora.

ROTACIJA
PREMA važećem Zakonu o osnovama bezbednosti u saobraćaju, vozila republičkih organa ne mogu da koriste rotaciona svetla, a automobili kojih ih koriste moraju da poštuju svetlosne signale i znakove saobraćajaca. To znači da niko ne sme da prođe kroz crveno svetlo na semaforu.

DA LI JE BILO PODSTREKIVANJA
NOVA Srbija (NS) apelovala je na Ministarstvo pravde Srbije i tužilaštvo da “na dozvole” srpskom ministru poljoprivrede Draganu Veselinovu da se pozove na poslanički imunitet u vezi sa pogibijom Katarine Marić, koju je usmrtilo vozilo Ministarstva poljoprivrede.
“U slučaju da je vozač automobila imao usmeno naređenje od ministra da ne poštuje signalizaciju, znači da je Veselinov podstrekač na teško krivično delo”, navodi se u saopštenju NS.

ZAHTEV ZA ISTRAGU
PROTIV Stevana Bakalova, vozača ministra poljoprivrede, Treće tužilaštvo podnelo je zahtev za sprovođenje istrage, zbog saobraćajne nesreće u kojoj je prošle nedelje usmrtio Katarinu Marić.
U nesreći su povređeni Snežana Vujičić i Srboslav Ćirić.
E. B. R.

STALNO ME BOLI GLAVA
U ŽIVOTU Milivoja Stojanovića, taksiste čije je vozilo pre osam dana na raskrsnici Beogradske i NJegoševe ulice udario Džip republičkog ministra poljoprivrede Dragana Veselinova, a zatim usmrtio Katarinu Marić, sve se pretumbalo. Tada je lakše povređen i ima glavobolju.
- Nevina devojka je poginula, a ja sam se tu samo zadesio - kaže Stojanović. - Stajao sam u NJegoševoj na crvenom i par sekundi pošto se upalilo zeleno svetlo krenuo sam. Skretao sam u Beogradsku i stao ispred pešačkog da građani pređu ulicu. Tada sam čuo sirenu. Nekoliko trenutaka kasnije udario me je džip, zarotirao i bacio u stranu.
Od tog dana, 15. aprila, ukući Stojanovića vlada nervoza i neizvesnost. Milivoje ne radi, jer je zadnji levi deo njegovog “mercedesa” uništen.
- Nikada nisam bio u sudu ni zbog kakvih prekršaja - priča Stojanović, a usne i ruke mu podrhtavaju. - Nisam kriv... Samo se bojim da neko ne zloupotrebi moju naivnost i da se pod pritiskom ne promene izjave svedoka. Ta neizvesnost mi ne da mira, ali savest je neumoljivi sudija. Ko zaobilazi istinu - sebi pravi zlo.
Stojanoviću je u nesreći lakše povređena glava, jer je udario u staklo vrata, i od tada ima neprekidne glavobolje.
- Nikad nisam pio tablete za smirenje, a sada ih stalno uzimam kaže Stojanović. Imam dva sina studenta, koje sve ovo jako potresa, a mogu da zamislim kako li je tek majci poginule devojke. Stalno se budim i ležem sa slikama nesreće... Ranije nisam ni primećivao Džipove, a sada vidim svaki...
Policijski izveštaj Stojanović je, kako kaže, video i u njemu je nesrećna situacija prikazana kakva se i desila. A on i njegova porodica čekaju da se i zvanično okonča ova mora. S. J.

KOREKTNO O UDESU
NOVI SAD - Kada je u utorak na konferenciji za štampu izjavio da se protiv njega povela “haranga u medijima”, dr Dragan Veselinov, republički ministar za poljoprivredu i vodoprivredu, nije mislio na “Novosti”. On, kako je potvrdio za naš list, nema zamerke na korektne napise koje su “Novosti” objavljivale povodom tragičnog saobraćajnog udesa u kome je poginula Katarina Marić.
- Ministar je iznenađen pominjanjem “Novosti” u kritičkom kontekstu - ističe portparol “Koalicije Vojvodina” Branimir Andrić, ocenivši da takve izjave, nisu potekle od lidera ove stranke. - Upravo je sklonost ka pogrešnoj interpretaciji razlog što dr Veselinov ne želi da komentariše okolnosti prošlonedeljne tragedije.
Po njegovom mišljenju, izveštavanje o ovom događaju sve više poprima razmere afere.
- Ovo je sada otišlo toliko daleko da strahujemo, nije li sve, pa i sam udes, isceniran - kaže Andrić, pozivajući se na tendenciozne napise u delu štampe. - Što se tiče šofera koji je upravljao vozilom u kome je bio ministar, utvrđeno je da nije imao alkohola u krvi. Dok istraga ne ispita okolnosti, besmisleno je prozivati ma koga. LJudi moraju da shvate, pa i očevici, da je to bila strašna nesreća, a ne organizovan kriminal. Z. T. M.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije