Prevara veća od milion evra

LJ. PRERADOVIĆ

16. 02. 2003. u 20:04

Željka Nikolić, Nemanja Jovičić, Miroslav Laketić, Aleksandar Milivojević i Denis Stojaković organizovali piramidalnu mrežu preprodavaca i naivne oštetili za 1.101.490 evra. Prema krivičnoj prijavi, oni su od početka prošle godine, pa do hapšenja, na područj

NOVI SAD – Dežurni istražni sudija Opštinskog suda u Novom Sadu Koviljka Đačić, posle salušanja odredila je pritvor Nemanji Jovčiću (53) iz Novog Sada, Miroslavu Laketiću (37) iz Novog Sada, Aleksandru Milivojeviću (51) iz Doboja i Denisu Stojakoviću (32) iz Prnjavora, osumnjičenima za nedozvoljenu trgovinu. Jovčićeva nevenčana supruga, Željka Nikolić (42) iz Novog Sada, koja je takođe osumnjičena za isto krivično delo, biće saslušana najverovatnije danas.
Prema krivičnoj prijavi, oni su od početka prošle godine, pa do hapšenja, na području Novog Sada i Srbije organizovali mrežu posrednika za neovlašćeno posredovanje u prodaji proizvoda, inostrane firme “FIT FOR SUCCES AC ADMZ” (sa adresom Sete broj 3 NJATERGARDENS broj 4 P.O. BOX Gibraltar) pod nazivom “Kurs – uspešan put”, sadržan u četiri knjige.
MASOVNA PROMOCIJA
PRODAJU su, kako se dalje navodi u prijavi, organizovali tako što su pravili promocije za više od 20.000 ljudi na različitim mestima – preduzeću “Ekola” u Novom Sadu, hotelu “Termal” u Vrdniku, Tesliću, Bijeljini i drugim mestima. Na tim sastancima su promovisali piramidalni sistem prodaje, posredovanjem preko distributera, uz obećanje visokih procenata provizije prvom u lancu, za svaku prodaju. Trgovina se odvijala tako što bi kupcu izdavali fakturu – račun firme “FFSA”, na osnovu kojeg je zainteresovani, odnosno kupac uplaćivao 2.290 evra, sa nalogom da se taj novac prenese na “FIRST MARCHENT BANK” Nikozija - Severni Kipar, u korist firme “FFSA”.
- Knjige “Uspešan put” su nabavljene u organizaciji Hane Krsmanović, državljanke Češke - navodi se u krivičnoj prijavi novosadske policije. - Na masovnim promocijama u hotelu “Termal” one su dostavljane kupcima, koji su njihovom kupovinom sticali pravo da se uključe u društvo pod nazivom “GEM COLLECTION”.
Članstvo u ovom društvu omogućavalo je zainteresovanima da se uključe u piramidalnu mrežu preprodavaca sa najnižim zvanjem “asistent aspirant”. Ovakvim načinom organizovane prodaje, prema navodima krivične prijave, osumnjičeni Željka Nikolić, Nemanja Jovčić, Miroslav Laketić, Aleksandar Milivojević i Denis Stojaković su, po do sada utvrđenim podacima, počinili 481 nezakonitu prodaju u ukupnom iznosu od 1.101.490 evra. Oni su istovremeno formirali i posredničku mrežu, pri čemu su sebi i drugima ostvarili znatnu imovinsku korist.
Nameravajući da prikrije neovlašćenu prodaju, Hana Krsmanović je, kako se navodi dalje u prijavi, inicirala osnivanje preduzeća “BK BUSINESS CONSULTING” DOO Beograd (Ulica Dobričina broj 9), čiji je osnivač Borislav Krsmanović iz Draginaca kod Loznice, inače, bliski rođak njenog supruga Tomislava. Ovo preduzeće je, zapravo, bilo “pokriće” petočlanoj grupi osumnjičenih inače, članovima društva “GEM COLLECTION” da kod potencijalnih kupaca i državnih organa stvore privid da je ceo posao legalan.

DUGA PREDAVANJA
PREDAVANJA na grupnim promocijama trajala su četiri sata, sa pauzima posla svakog časa. Predavači su okupljenima objašnjavali šta je predmet trgovine, predočavali rezultate, kao i materijalne efekte. Takvom pričom su, kod zainteresovanih učvršćivali volju i motiv da se odluče za kupovinu. Pri tome su im se predstavljali da legitimno obavljaju delatnost na području SRJ.
Posle prvog časa i upoznavanja sa podacima o prodaji proizvoda i uključivanja u mrežu prodavaca, osumnjičeni su u ime “GEM COLLECTION” u svojstvu ovlašćenog lica (iako nisu imali ovlašćenje) sa potencijalnim kupcima potpisivali sporazum, o obavezi da čuvaju poslovnu tajnu. Na kraju promocije, piše dalje u krivičnoj prijavi, prisutni su učestvovali u licitaciji cene koštanja proizvoda “FFSA”. Početni iznos od 50.000 evra, licitiranjem se snižavao na 2.290 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Damir Stojaković

10.02.2008. 22:06

Nako što je utvrđeno da nisu počinili to zašta ih se tereti,dobili su veliko novčano obeštećenje!!! Nisu nikoga tužili za klevetu i iznošenje lažnih optužbi...

srejic danijela

15.06.2008. 20:10

prevara...nego sta....ispiranje mozga ali ljudima bez mozga...imala sam prilike da cujem jedno predavanje...strasno...otimacina...a svi kao fini i kulturni...uzas ...nemam reci.aloooo ljudiiiiiiiiii!da li ste debili?

Milan

22.09.2011. 09:42

Ja sam clan GEM-a i mogu vam reci da nije prevara i da mi je promenio zivot i da sam zaradio preko 10.000€ za 5 meseci rada. Ima li ko bolju ideju? Ako ima, kontaktirajte me na mail.Pozz