Počelo razmatranje žalbi tužilaštva i odbrane: Presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije pod lupom Apelacionog suda

N. B.

utorak, 07. 07. 2020. u 22:28

Почело разматрање жалби тужилаштва и одбране: Пресуда за убиство Славка Ћурувије под лупом Апелационог суда

Foto: N. Fifić

Ostalo i nepoznato ko je osoba koja je povukla okidač, kao i osoba koja je izdala naređenje da novinar bude ubijen
MILENKO Mandić, zamenik tužioca za organizovani kriminal, u utorak je pred Apelacionim sudom u Beogradu tražio da ovaj sud otvori glavni pretres u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije i donese izmenjenu presudu. Ovakav zahtev uputio je na sednici koja se održava po žalbama na prvostepenu presudu, koju je u aprilu prošle godine donelo veće Specijalnog suda.

Prema njoj, Radomir Marković, nekadašnji načelnik Službe državne bezbednosti, osuđen je na 30 godina zatvora kao podstrekivač na teško ubistvo. Ista kazna izrečena je Milanu Radonjiću, bivšem šefu beogradskog Centra državne bezbednosti, kome se na teret stavlja saizvršilaštvo. Za isto delo Ratko Romić, bivši operativac RDB, i Miroslav Kurak, pripadnik Službe, osuđeni su na po 20 godina zatvora.

Mandić je kazao da je Specijalni sud pogrešno utvrdio "odlučne činjenice" kada je ocenio da je nepoznata osoba pucala u Ćuruviju, a ne da su u tome učestvovali Romić i Kurak, kako tužilaštvo tvrdi.

Sednici, koja je zakazana za tri dana, u utorak su, pored ostalih, prisustvovali i Radonjić i Romić. Marković, koji se nalazi u zatvoru, obavestio je veće da ne želi da prisustvuje. U sudnici je bila njegova supruga.

Prema stavu Specijalnog suda, oni su nakon svih izvedenih dokaza tokom prvostepenog postupka, zaključili da Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, nije neposredni izvršilac ubistva, kako tvrdi Tužilaštvo za organizovani kriminal, ali da sa zločinom ima neposredne veze, kao i svi ostali. To je, kako je objašnjeno, učinila osoba čiji je identitet nepoznat. Takođe je ostalo i nepoznato ko je osoba koja je u aprilu 1999. Markoviću izdala naređenje da Ćuruvija bude ubijen.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

драгана

08.07.2020. 12:38

U ovom slučaju i ubistvu ništa nije onako kako izgleda.Nikada se.neće saznati istina.