Violinu vrednu četvrt miliona evra ukrali rođaci otmičara dečaka iz Stare Pazove: Optužnica protiv kradljivaca, sud čeka razbojnike

Lj. P.

08. 04. 2020. u 22:54

Виолину вредну четврт милиона евра украли рођаци отмичара дечака из Старе Пазове: Оптужница против крадљиваца, суд чека разбојнике

Lajko Feliks

Treći, osumnjičeni za prikrivanje, priznao krivicu
OSNOVNO javno tužilaštvo u Bečeju podiglo je optužnicu protiv Petra Jovišića (48), iz Stare Pazove, i Nenada Simetića (51), iz Temerina, zbog krađe skupocene violine muzičkom umetniku Lajku Feliksu. Treći član ove grupe, Nenad Jovišić, takođe iz Stare Pazove, koji se tereti za prikrivanje, sa Tužilaštvom je sklopio sporazum o priznanju krivice, te mu je izrečena kazna od šest meseci kućnog zatvora.

Violina marke Domenico Montano, ukradena 1. novembra prošle godine u Bačkom Petrovom Selu, pronađena je neoštećena mesec i po dana kasnije u Novim Banovcima, a operativci novosadske kriminalističke policije zajedno sa kolegama iz Sremske Mitrovice, tog dana su uhapsili Petra i Nenada, dok je drugi Jovišić "pao" 31. decembra.

Skupoceni instrument iz 1800. godine muzičaru koga često nazivaju genijem i "vojvođanskim Paganinijem", ukraden je 1. novembra oko podneva iz automobila "dodž" subotičkih registracija parkiranog u Ulici Arpada Balaža, ispred broja 38.

ROĐACI BRAĆA Petar i Nenad Jovišić su bliski rođaci Marku Jovišiću koji je osumnjičen da je 26. oktobra 2019. godine sa svojim sinovima oteo dečaka Petra Mitrovića iz Stare Pazove.

- Tog dana sam sa suprugom došao u Bačko Petrovo Selo da posetimo groblje, na praznik Svi sveti - ispričao je muzičar, za "Novosti", posle krađe. - Violinu, inače nosim svuda sa sobom, ali nisam hteo da je unosim na groblje, pa sam je ostavio na zadnjem sedištu u kolima. Kada smo se vratili, violine nije bilo.

Feliks je instrument iznajmio od jednog kolekcionara iz Beča, kako bi na njemu svirao, a reč je, kako je tada rekao, o vrlo retkoj violini i na celom svetu ima samo 15 takvih. Osim što je iz 1800. godine, njena osobenost se ogleda i u tome što je napravljena u Kremoni u Italiji i vrlo je kvalitetna.

Iako se prvobitno govorilo da je vrednost skupocene violine oko pola miliona evra, veštačenjem je, kako saznajemo, procenjeno da ona košta duplo manje, odnosno 250.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije