MOJA firma je renovirala kuću u Gračanici, koju je kupila Eparhija raško-prizrenska i to mi je plaćeno u kešu, u evrima. Novac sam dobio u eparhiji od sekretara ili blagajnika, potpisao sam da sam isplaćen, ali ne znam ko je i zašto odredio da se tako plati. Za sve ostale poslove koje sam radio za njih, plaćeno mi je na žiro-račun.

Ovo je juče u Višem sudu u Beogradu, na suđenju bivšem episkopu raško-prizrenskom Artemiju Radosavljeviću, kazao svedok Jovica Kolić, čija je firma "Izol prom" bila izvođač radova na obnovi deset crkvenih objekata na KiM od 2004. do 2010. godine. Upravo za taj period raščinjeni vladika, zatim njegov sekretar Simeon Vilovski, te direktor Eparhijskog centra "Rade Neimar" Predrag Subotički i Jelena Šubarević optuženi su da su zloupotrebili položaj i naneli materijalnu štetu eparhiji.

PROČITAJTE JOŠ - Svedok na suđenju Artemiju: Lično sam češljao papire

Kolić je kazao da je pre i posle spornog perioda radio za eparhiju i sa njom direktno zaključivao ugovore, ali od 2004. do 2009. ugovore je zaključivao sa firmom "Rade Neimar". Rekao je da mu nije bilo čudno što se odjednom kao posrednik pojavila ta firma, da je njene predstavnike upoznao u eparhiji, kao i da se nije raspitivao ko je vlasnik, jer je mislio da je ona deo eparhije. Kazao je i da sa tadašnjim vladikom Artemijem nije direktno ugovarao ništa.

PROČITAJTE JOŠ - Artemije: Nisam kriv

- Svi radovi izvedeni su u skladu sa projektima i tehničkom dokumentacijom i niko mi iz eparhije posle 2010. nije rekao da ima neke primedbe oko radova ili načina plaćanja. Kada je došao vladika Teodosije, tražio mi je dokumentaciju, ja sam iskopirao ugovore i dao mu - ispričao je Kolić.