U OSNOVNOM javnom tužilaštvu u Bečeju, danas je priveden Nenad Jovišić iz Stare Pazove osumnjičen da je sa još dvojicom učestvovao u krađi violine vredne pola miliona evra umetniku Lajku Feliksu, 1. novembra prošle godine u Bačkom Petrovom Selu. On kako saznajemo, nije hteo da se izjašnjava o sumnjama koje ga terete.


Pročitajte još: Čuvenom muzičaru ukrali violinu vrednu pola miliona evra!


Posle saslušanja, prema rečima Marka Božovića, portparola bečejskog Osnovnog suda, sudija za prethodni postupak je osumnjičenom odredio pritvor do 30 dana.


Nenad Jovišić je uhapšen poslednjeg dana prošle godine, nešto pre ponoći u Staroj Pazovi, a inače je, kako saznajemo, rođeni brat Petra Jovišića takođe iz Stare Pazove, koji je uhapšen 18. decembra kao i Nenad Simetić iz Temerina. Tada prilikom intervencije policije u Novim Banovcima, jedan od osumnjičenih kod koga je bila skupocena violina, pokušao je da pobegne i usput je bacio instrument.


Braća Jovišić su bliski rođaci Marku Jovišiću (54) koji je osumnjičen da je 26. oktobra 2019. godine, zajedno sa svojim sinovima Lazarom i drugim maloletnim sinom oteo dečaka Petra Mitrovića iz Stare Pazove. Dečaka su držali skoro 25 sati tražeći novac za otkup.


Violinista Lajko Feliks Foto: Privatna arhiva


Krađa se, podsećamo, dogodila oko podneva 1. novembra u Ulici Arpada Balaža u Bačkom Petrovom Selu ispred broja 38, a kradljivci su skupoceni instrument, izrađen početkom 19. veka, uzeli iz Feliksovog otključanog vozila „dodž“, subotičkih registarskih oznaka. Vrednost violine marke „Domenico Montano”, procenjuje se na pola miliona evra.


Muzičar koga u medijima često nazivaju genijem i „vojvođanskim Paganinijem“, posle pronalaska violine izrđene 1800-te godine, u razgovoru za „Novosti“ je objasnio da je instrument pozajmio od jednog kolekcionara iz Beča kako bi na njemu svirao.


- Reč je o vrlo retkoj, i svega 15 takvih violina ima u svetu – kazao je virtuoz. - Njena posebnost se ogleda i u tome što je napravljena u Kremoni u Italiji, vrlo je kvalitetna i ima osobine da na njoj proizvodim zvuke koje želim.