NIJE lako naći se na meti snajperske paljbe dok sedite u društvu vernika i velikog dobrotvora Srpske pravoslavne crkve kakav je Miodrag Daka Davidović. Dobro smo prošli obojica, Bogu hvala. Ja nisam povređen, ali jeste lakše Miodrag, i očekujem od nadležnih organa Srbije da do kraja rasvetle ovaj nemio događaj.

Ovo je, za "Novosti", poručio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, dva dana pošto se poznati crnogorski biznismen našao na meti snajperiste, u novobeogradskom hotelu "Kraun plaza".

Davidović se, kako saznajemo, u četvrtak osećao mnogo bolje, iako ga je metak pogodio u levu ruku. Policija je nastavila da ispituje goste koji su u trenutku napada bili u hotelu, kao i Davidovićeve prijatelje i rođake, za koje se pretpostavlja da bi mogli da imaju informacije da li i kome smeta poznati biznismen i ktitor SPC.

PROČITAJTE JOŠ - Pucao je na Miodraga Daku Davidovića, pa zapalio vozilo i pušku na parkingu: Ovo je automobil kojim je snajperista pobegao (VIDEO)Te večeri, oko 21 sat, Davidović je sa episkopom Joanikijem sedeo u kafe-restoranu "Prajm" na međuspratu poznatog hotela. Iznenada se uhvatio za ruku, jer je osetio da ga je nešto pogodilo. Krv je šiknula, a jedan od momaka iz pratnje ovog biznismena je uzviknuo "Snajper!" i naredio da svi legnu.

To je verovatno crnogorskom biznismenu spaslo glavu, kao i činjenica da je prozorsko staklo toliko debelo da je donekle poremetilo putanju metka. Odmah posle uviđaja policija je uradila rekonstrukciju u pokušaju da utvrdi odakle je mogao doći hitac. Na osnovu rupe koju je metak napravio, utvrđeno je da je ispaljen sa razdaljine od oko 60 metara, kao i da je snajperista bio u ravni prvog sprata zgrade.

- Na osnovu ovih parametara pregledali smo dva-tri objekta, i otprilike locirali odakle je pucano - navodi naš izvor. - Snajperista je imao dobar pogled, a mrak spolja i svetla iznutra pomogli su mu da cev uperi u Davidovića. Posle ispaljenog metka, verovatno je odmah otrčao do auta i uputio se ka blokovima.

U ovom trenutku, prema operativnim podacima policije i bezbednosnih službi, snajperista je imao najmanje jednog pomagača. Vozilo sa puškom su zapalili na pustom parkingu u Ulici omladinskih brigada.

PROČITAJTE JOŠ - Davidović za Novosti posle ranjavanja: Dobro sam! Hvala svima na podršci


Već treći dan traje i analiza baznih stanica mobilne telefonije. Ukrštanjem prostornog i vremenskog veštačenja inspektori pokušavaju da izoluju određene brojeve koji bi im pomogli u daljoj istrazi.

Kada je reč o motivu, samo se nagađa, ali je i operativna verzija da je nalog stigao iz Crne Gore, jer je Davidović poznat kao oponent režima Mila Đukanovića i kao čovek koji podržava i finansira opoziciju.

Davidović sa patrijarhom Irinejem i vladikom Joanikijem


Najveći broj crnogorskih medija izveštava da je jasno da se "atentatorima mnogo žurilo" da ubiju Davidovića, jer su pucali uprkos nepovoljnim uslovima. Govori se da je pozadina atentata politička, da je Davidoviću prećeno smrću, kao i da je već jednom brutalno napadnut.

Na portalu "in4s" navodi se da su u poslednje vreme u određenim crnogorskim medijima plasirani podaci o povezanosti Davidovića sa opozicionim političkim partijama, kao i informacije da je on predvodnik novog opozicionog političkog pokreta "Da svako ima", koji objedinjuje više uticajnih stranaka.

- Istovremeno, u Crnoj Gori je vođena orkestrirana kampanja u kojoj se Davidović predstavlja kao lice povezano sa kriminalnim miljeom, sumnjivim poslovnim aranžmanima, a izbegava se iznošenje onih činjenica koje upućuju na zaključke zbog kojih je Davidović zapravo napustio Crnu Goru, u kojoj već 20 godina postoji sprega vlasti i kriminala - navodi ovaj portal.


POZIV VERNICIMA

EPISKOP budimljansko-nikšićki Joanikije uputio je poziv vernicima da dođu u Nikšić 21. decembra na crkveno-narodni sabor gde će se braniti hramovi i svetinje SPC u Crnoj Gori. - Pobedićemo i tu pošast. Gospod je na našoj strani - poručio je episkop Joanikije.