PETOČLANO veće sudije Višeg suda u Beogradu Marine Anđelković osudilo je u petak na deset godina zatvora Aleksandra Zdravkovića zbog pokušaja ubistva biznismena Milana Beka 14. novembra 2014, dok je Maja Adrovac, usled nedostatka dokaza, po drugi put oslobođena optužbi za pomaganje u ovom krivičnom delu.

Adrovac i dalje, do pravosnažnosti presude ostaje na slobodi, dok je sud odlučio da Zdravkoviću produži pritvor u kojem je od hapšenja 2016. godine, s obzirom na činjenicu da je ranije osuđivan, kao i zbog sumnje da bi, eventualnim boravkom na slobodi, mogao "dovršiti pokušano krivično delo".

Ovo je, inače, druga prvostepena presuda koja je izrečena Maji Adrovac, dok je Zdravkoviću - prva. Na nju imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu nadležno tužilaštvo, kao i okrivljeni, odnosno njihova odbrana u roku od 15 dana od prijema odluke.


PROČITAJTE JOŠ - Presuda za pokušaj ubistva Milana Beka: Zdravkoviću 10 godina, Maja Adrovac ponovo oslobođena (FOTO)


Najveća sudnica beogradske Palate pravde, koja je imala pojačano sudsko i zatvorsko obezbeđenje, bila je tesna da primi sve zainteresovane novinare, rođake, prijatelje, stručne saradnike i sve ostale koji su hteli da uđu i čuju presudu.

Dok je sudija Anđelković čitala odluku suda, okrivljeni Zdravković, kada je čuo da je dobio 10 godina robije, nije bio iznenađen. Čak se, jednog trenutka okrenuo prema publici, gde je bila i nekolicina njegovih rođaka i drugova i namignuo i nasmešio se krajičkom usana. Maja Adrovac, pak, kad je čula da je oslobođena optužbi, nije mogla da sakrije suze radosnice.

Obrazlažući sudsku odluku, sudija Anđelković je rekla:

- Sud je tokom postupka utvrdio da je Zdravković, koji se inače poznaje sa Adrovac i njenim mužem, kriv jer je, u stanju uračunljivosti i sa umišljajem, zajedno sa još jednim N. N. muškarcem, pokušao da ubije Milana Beka i doveo u opasnost život njegovog vozača - kazala je sudija. - Utvrđeno je da su, kritičnom prilikom, na mestu gde je izvršen pokušaj atentata, bila dva muška izvršioca. Takođe, na jednoj od čaura sa lica mesta nađen je i Zdravkovićev DNK. Konačno, i sam Milan Beko rekao je da nije stopostotno siguran da ga je Zdravković upucao, ali da bi on po stasu "mogao biti napadač", koji je kad ga je upucao bio "hladnokrvan i smiren", slično ponašanju okrivljenog Zdravkovića u sudnici.


PROČITAJTE JOŠ - ZA LIKVIDACIJU SE NE ŽALE PARE: Atentat na Beka plaćen 500.000 evra, ubistvo Miše Ognjanovića 300.000 evra

Za oslobađajuću presudu Maji Adrovac sudija je rekla da je doneta jer nije bilo dokaza da je ona učinila delo za koje ju je tužilaštvo teretilo:

- Nesporno je utvrđeno da je Adrovac imala kontakt sa čaurama, na kojima je i nađen njen DNK materijal. Međutim, za izvršenje krivičnog dela potreban je umišljaj, a mi tokom postupka to nismo utvrdili.

Dakle, nismo dokazali da je Adrovac imala nameru da učestvuje u izvršenju dela, odnosno da je svesno dala metke kojima je upucan Beko.

Takođe, utvrđeno je i da su Beka napala dva muška izvršioca, da nije bilo nijedne žene, te stoga nema sumnje da Adrovac nije bila tamo, niti dokaza da je pomogla u ovom krivičnom delu.

Po izlasku iz sudnice, Maja Adrovac je bila vidno uzbuđena, kao i njeni branioci - advokati Dalibor Katančević i Momčilo Minić, kojima su prijatelji prilazili i čestitali zbog oslobađajuće sudske odluke.

Sa druge strane, Zdravkovićev branilac advokat Milica Colić Kravarski nezadovoljna je presudom i najavila je žalbu višoj instanci, kao i, kako nezvanično saznajemo, nadležno tužilaštvo, koje je u završnoj reči tražilo kazne za oboje optuženih "ne manje od 15 godina zatvora".

Sada je na potezu Apelacioni sud.ODUSTALI OD MUŽA

NA Milana Beka je pucano 14. novembra 2014. kada se vraćao s posla, dok je nameravao da se parkira ispred porodične kuće na Senjaku. Tom prilikom, Beko je teško ranjen, a povrede je zadobio i njegov vozač Dragan Dragaš.

Tokom suđenja, u više navrata, pominjalo se ime Ivana Adrovca, Majinog supruga, koji u Cirihu služi kaznu od 14 godina zatvora, zbog više pljački zlatara u Zapadnoj Evropi. On se, još češće u javnosti, dovodio u vezu sa slučajem Beko, pre svega zbog metaka na kojima je nađen DNK njegove žene, a koji su navodno, poticali iz njihove kuće. Međutim, nijednog trenutka u ovom postupku, Ivan nije bio ni osumnjičen, niti optužen, kao ni svedok, mada je sud u više navrata insistirao da bude saslušan.

Alelsandar Zdravković


IZOSTAO BEKO

NA izricanju presude nije se pojavio Milan Beko, koji je u ovom predmetu oštećena strana. On je upućen na parnicu radi ostvarivanja imovinsko-pravne nadoknade štete.

Takođe, ni Zdravkovićeva majka, koja do sada nije propustila nijedan pretres, nije došla na izricanje presude. Navodno, to je Zdravković izričito tražio od nje, kako se žene ne bi, s obzirom na to da je stara i bolesna, dodatno nervirala i uznemirila.