LAZAREVIĆ I BANANA NISU KRIVI: Advokat kaže da je optužnica montirana „zbog nekog drugog“

J. D. LjUTIĆ

09. 10. 2019. u 20:33

ЛАЗАРЕВИЋ И БАНАНА НИСУ КРИВИ: Адвокат каже да је оптужница монтирана „због неког другог“

Rodoljub Radulović i Branko Lazarević

Pravosnažne oslobađajuće presude u slučaju odavanja službene tajne grupi Darka Šarića. Advokat Zečar: Nijednog trenutka nije bilo dileme da je Lazarević nevin. Oslobođeni i advokat Radovan Štrbac i policajac Boris Gara

OSLOBAĐAJUĆA presuda Apelacionog suda za mog branjenika Branka Lazarevića je bila očekivana. Mi je još nismo dobili, saznali smo iz medija. U svakom slučaju, odluka je čista u pravnom smislu. Tvrdim da nije bilo nijednog trenutka dileme od početka procesa oko toga da li je moj klijent nevin. Ovde je bila velika zloupotreba Tužilaštva za organizovani kriminal koje je, možda, stremilo ka nekom drugom, a sve nažalost, preko leđa mog branjenika.

Ovo je za "Novosti" rekao advokat Veran Zečar, koji zastupa Branka Lazarevića, nekadašnjeg šefa kabineta bivšeg ministra policije. On se teretio da je odavao poverljive policijske informacije kriminalnoj grupi Darka Šarića, ali je u sredu pravosnažno oslobođen krivice pred Apelacionim sudom u Beogradu.


PROČITAJTE JOŠ: Branko Lazarević oslobođen optužbi za odavanje službenih tajni Šariću

Nisu krivi ni ostali optuženi u ovom slučaju - policajac Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, kojem je u Specijalnom sudu u Beogradu suđeno u odustvu jer je u bekstvu.

Ovom odlukom, koja je u sredu i zvanično objavljena na sajtu Apelacionog suda, odbijena je žalba tužioca za organizovani kriminal i potvrđena je prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu iz decembra prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ: PRESUDA ZA ODAVANjE TAJNI ŠARIĆU: Zahtevaju novu odluku

- Da bi neki podatak predstavljao službenu tajnu, neophodno je ispunjenje dva kumulativna uslova. Da je reč o podacima i dokumentima koji su zakonom, drugim propisom ili odlukom nadležnog organa donesenim na osnovu zakona proglašeni službenom tajnom. Kao i da bi odavanjem takvih podataka ili dokumenata bila prouzrokovana ili bi mogla da bude prouzrokovana štetna posledica za službu. Tužilaštvo je pružilo sudu dokaz samo za ispunjenost prvog, dok za drugi uslov nema dokaza - navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

Radovan Štrbac

I optuženi i odbrana su od početka tvrdili da je optužnica "montirana" kako bi se diskreditovao Lazarević, nekadašnji šef kabineta Ivice Dačića, dok je tužilaštvo smatralo da on i ostali treba da budu osuđeni. Stoga je, u završnoj reči, tužilac tražio od suda da Lazarevića proglasi krivim i osudi ga na kaznu ne manju od tri godine zatvora. Za optuženog advokata Štrpca tužilaštvo je predložilo kaznu ne manju od dve godine zatvora, a kazne ne manje od godinu dana zatvora tražene su za policajca Garu, kao i Radulovića.

Svi donedavno optuženi, sada su oslobođeni za krivično delo odavanje službene tajne. Lazarević nije kriv ni za udruživanje u Šarićevu kriminalnu grupu, jer sud smatra da tužilaštvo za organizovani kriminal nije dokazalo svoje tvrdnje iz optužnice. Inače, svi optuženi su tokom suđenja negirali da su počinili krivično delo za koje su se teretili - da su tokom 2008. i 2009. prenosili poverljive policijske informacije Šariću pre pokretanja zvanične istrage za šverc 5,7 tona kokaina. Pljevljak je, inače, nakon ponovljenog suđenja, osuđen na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu. U drugom postupku pred Specijalnim sudom u Beogradu sudi mu se za pranje para.

Darko Šarić


VELIKA SPOROST

PREMA optužnici, Boris Gara je tokom 2008. i 2009. godine, kao policijski operativac, ključne podatke o pretkrivičnom postupku koji se vodio protiv Šarićeve grupe, davao Lazareviću. On ih je, navodno, prosleđivao Raduloviću i Štrpcu.

To postupanje je, kako smatra Tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu, jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikacije. Inače, ovo suđenje je obeležila i velika sporost. Iako je optužnica protiv Lazarevića i ostalih podignuta još 2014. proces je započeo naredne godine i to tek - iz šestog pokušaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

bager

09.10.2019. 21:21

Kako da ne sve vam verujemo ,mi smo veverice,,a vi svi cisti i posteni zahvajujucu narko dolarim,,na krju ce i sam Saric dobiti obestecenje sto je u zatvoru bez razloga i dokaza,,zivomo u zemlji majmuna999