Održan završni sastanak sa Delegacijom MMF-a: Ministar Mali - Postignuti VAŽNI REFORMSKI CILjEVI

Novosti onlajn

petak, 03. 07. 2020. u 18:35

Одржан завршни састанак са Делегацијом ММФ-а: Министар Мали - Постигнути ВАЖНИ РЕФОРМСКИ ЦИЉЕВИ

Foto: Instagram

Ministar finansija Siniša Mali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković održali su danas završni sastanak sa Delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda
MINISTAR finansija Siniša Mali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković održali su danas završni sastanak sa Delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef Misije Jan Kes Martejn, o sprovođenju aktuelnog aranžmana Instrument za upravljanje politikama („Policy Coordination Instrument“). U pitanju je polugodišnja revizija programa, koja se održava putem video – veze, a koja će biti predmet usvajanja na odboru direktora MMF-a u Vašingtonu.

Na sastanku je zaključeno da se implementacija aktuelnog aranžmana odvija u planiranim rokovima, kao i da je važno prilagoditi se novonastalim okolnostima zbog pandemije korona virusa.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da su postignuti važni reformski ciljevi u okviru aktuelnog aranžmana, koji se uspešno sprovodi, kao i da će Vlada nastaviti sa sprovođenjem neophodnih reformi.

Kako kaže, država je dobro reagovala za vreme krize koja je izazvana korona virusom, i spasila je privatni sektor, a sada je važno da ekonomija nastavi da dobro funkcioniše i da se sačuvaju radna mesta. On ističe i da ohrabruju podaci iz prvog kvartala, koji će pozitivno uticati na rezultat na kraju ove godine.

Predstavnici MMF-a su istakli da je važno da se nastavi sa podržavanjem ekonomije, ali i da se zadrži makroekonomska i finansijska stabilnost.Oni su pohvalili Program ekonomskih mera za podršku privredi i istakli da je među najvećima u evropskim zemljama u razvoju.

Predstavnici MMF-a su istakli i da je važno da se nastavi sa strukturnim reformama, u smislu reforme poreske administracije, zapošljavanja u javnom sektoru, reforme plata, javnih preduzeća i razvoja tržišta kapitala.

Pohvalili su napredak u smislu zatvaranja transakcije za Komercijalnu banku, koje se očekuje do kraja godine.

U pitanju je četvrto polugodišnje razmatranje aranžmana Instrument za upravljanje politikama, koji je odobren u julu 2018. godine i ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera. Naredna, poslednja misija u okviru aktuelnog programa, planirana je za mesec oktobar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije