Ministar Mali započeo razgovore sa Misijom MMF-a

četvrtak, 25. 06. 2020. u 18:09

Министар Мали започео разговоре са Мисијом ММФ-а

Foto: Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa Delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef Misije Jan Kes Martejn, o sprovođenju aktuelnog aranžmana Instrument za upravljanje politikama ("Policy Coordination Instrument" - PCI).
Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa Delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef Misije Jan Kes Martejn, o sprovođenju aktuelnog aranžmana Instrument za upravljanje politikama ("Policy Coordination Instrument" - PCI). U pitanju je polugodišnja revizija ispunjenja ciljeva u okviru aktuelnog programa, nakon čega će biti predmet usvajanja na bordu direktora MMF-a u Vašingtonu.
 
Tema današnjeg razgovora su bili reformski ciljevi koji su postavljeni u aktuelnom aranžmanu, kroz koji su sagovornici detaljno prošli, kao i fiskalna i makroekonomska kretanja, te uticaj pandemije virusa Kovid-19 na srpsku i svetsku ekonomiju.
 
Predstavnici MMF-a su istakli da su, kada je reč o projekcijama privrednog rasta za ovu godinu, pozitivniji u projekcijama za Srbiju nego za druge evropske zemlje. Oni su pohvalili Program ekonomskih mera za podršku privredi i građanima. Takođe, istakli su da veruju da neće biti problema u finansiranju budžeta u ovoj godini, te pohvalili uspešnu emisiju Eurobond obveznica.
 
Ministar finansija je rekao da je Program ekonomskih mera uspešno sproveden, te da njegovi rezultati najbolje o tome govore, pogotovo kada je reč o nezaposlenosti koja je na nivou od 9,7%. Dodao je da će država naći način da dodatno pomogne privredi, ako za tim bude bilo potrebe krajem ove godine.
 


Kada je reč o reformskim ciljevima, tema razgovora je bila metodologija za praćenje fiskalnih rizika, zatim reforma plata i usvajanje uredbe o koeficijentima, donošenje odluke o okviru javnog zapošljavanja, kao i zatvaranje transakcije za Komercijalnu banku, koje se očekuje do kraja godine.
 
Ovoj misiji je prethodila tehnička misija gde su takođe diskutovani reformski ciljevi sa sektorima. Nakon ove misije u okviru programa je preostala još jedna misija koja je planirana u oktobru.
 
Razgovori sa misijom MMF-a će trajati do 3. jula, a sprovode se putem video – konferencijske veze. U pitanju je četvrto polugodišnje razmatranje Instrumenta za koordinaciju politike, koji je odobren u julu 2018. godine i ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

Mijo

25.06.2020. 19:24

Ovo je jedan od veoma važnih sastanaka za našu zemlju. MMF će nam pomoći oko svega očekujem dobre rezultate za našu zemlju.

Srele

25.06.2020. 19:25

Siniša Mali odlično radi svoj posao. Puna podrška i bravo. Ja kao građanin sam zadovoljan na sve što je do sada urađeno. Ekonomija nama je na stabilnom nivou.

Stefan

25.06.2020. 20:18

Srbija nije više u situaciji da mora da uzima pare od MMF-a jer smo mi sada finansijski stabilna država.

Mala plava

25.06.2020. 20:19

MMF je Srbiji dao zeleno svetlo jer je pokazala i za kratko vreme sprovela ekonomske reforme i podigla se da zakržljale finansijske liste kojoj je pripadala dugi niz godina.

f

25.06.2020. 22:49

@Mala plava - transbotino, pametniji si kad cutih nego kad lupetas strane i nepoznate reci ...

Malina

25.06.2020. 22:17

Pozitivne ocene iz MMF-a pokazuju da je Srbija uspešno sprovela reforme i podigla svoje finansijske institucije.

MarijaMarika

26.06.2020. 07:34

Srbija je danas jaka ekonomski i ne sumnjam da cemo nastaviti jacati.

Nina

26.06.2020. 07:47

Srbija danas ima stabilnu i jaku ekonomuju,Srbija uspesno sprovodi reforme i podigla je svoje finansije...to je i dokazao pozitivne ocene iz MMF-a

Milan

26.06.2020. 09:17

Nadam se da ce razgovori sa misijom MMF-a biti uspesni i da ce MMF Srbiji pruziti jaku podrsku za dalji ekonomski razvoj.

Kalina

26.06.2020. 09:23

Zahvaljujući odličnim ekonomskim merama,Srbija se lakše bori sa krizom tokom pandemije,nego većina evropskih zemalja.

nina

26.06.2020. 09:28

Verujemo u Sinišu Malog i njegove pregovaračke sposobnosti,sastanak Malog sa MMF-om je veoma bitan za dalji razvoj i napredak Srpske ekonomije.

Уна

26.06.2020. 09:31

Србјиа је на одличном економском путу и развоји, што су и оцене ММФ-а за нашу земљу за претходни период.

Dakki

26.06.2020. 15:46

Srbija ima sa cime da se pohvali, a dosadasnji rad sa MMF om je samo pokazao da je koristan.