Projekat od izuzetnog zanačaja za Srbiju: Brza pruga Beograd-Budimpešta najveći projekat u Jugoistočnoj Evropi

Tanjug

sreda, 10. 06. 2020. u 14:13

Пројекат од изузетног заначаја за Србију: Брза пруга Београд-Будимпешта највећи пројекат у Југоисточној Европи

Ilustracija Foto: Ž. Knežević

Brza pruga Beograd-Budimpešta najveći je projekat u jugoistočnoj Evropi i simbol čeličnog prijateljstva Srbije i Kine
Brza pruga Beograd-Budimpešta najveći je projekat u jugoistočnoj Evropi i simbol čeličnog prijateljstva Srbije i Kine, rekla je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović na sastanku sa generalnim direktorom kineske kompanije "Čajna rejlvej internešenel kompani" (CRIC) Hu Sjaojungom.

Mihajlović je tokom razgovora sa Huom o realizaciji tog projekta istakla da je izgradnja te pruge simbol prijateljstva i dobrih odnosa dve države i srpskog i kineskog naroda.

"Reč je o projektu od izuzetnog značaja i za Srbiju i za NR Kinu, o čemu svedoči i podrška koju u realizaciji pružaju dvojica predsednika, Aleksandar Vučić i Si Đinping. Odnosi između naše dve države su najbolji mogući ikada i takvi treba da ostanu, a brza pruga jedan je od naših najvažnijih zajedničkih projekata", rekla je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Ne samo da je u pitanju najveći projekat u jugoistočnoj Evropi koji je i deo železničkog Koridora 10, već je i deo globalne inicijative Pojas i put, na šta smo posebno ponosni, dodala je Mihajlović.

Potpredsednica vlade zahvalila je i ambasadi NR Kine u Srbiji na podršci u realizaciji tog projekta, a izvođaču radova poručila da očekuje da svi radovi budu izvedeni u ugovorenom roku, kvalitetu i utvrđenoj dinamici.

Mihajlović je kazala i da to ministarstvo uspešno sprovodi sve infrastrukturne projekte, uključujući i one koje realizuje sa kineskim kompanijama.

Hu Sjaojung je zahvalio potpredsednici Mihajlović i resornom ministarstvu na podršci i posvećenosti koju ulažu u realizaciju projekta, uveravajući prisutne da će učiniti sve da se radovi završe u skladu sa ugovorenim obavezama, kvalitetom i planovima.

Konzorcijum kineskih kompanija CCCC i CRIC izvodi radove na deonici Beograd Centar - Stara Pazova, u dužini od 34,5 kilometara, a vrednost radova je 350,1 milion dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Niko

10.06.2020. 14:22

Cemu brza pruga... Kada srbija nije u sengenskoj zoni, sto znaci zadrzavanje na granici nekoliko sati

Шатор

10.06.2020. 14:37

Када би се направила иста таква и до Солуна, ми би смо се позиционирали као фактор на овом простору. Замислите, Солун-Будимпешта за нпр. 7 сати! А тек карго, па огранак према Бару, па...

Igor

10.06.2020. 15:10

To može da ima značaj samo za Nemačku da jeftinije i brže odvlači kod sebe džaba proizvedene stvari u kolonizovanoj Srbiji.