Isplata za više od milion zaposlenih: Danas leže drugi minimalac

B. Ca.

četvrtak, 04. 06. 2020. u 07:36

Исплата за више од милион запослених: Данас леже други минималац

Foto I. Marinković

Druga isplata minimalne zarade za više od milion zaposlenih počinje danas. Još jedna uplata biće u prvoj nedelji jula

ISPLATA drugog minimalca za više od milion zaposlenih počinje danas! Zarade koje iznose oko 30.000 dinara leći će na račune 232.000 preduzeća koja su se prijavila za ovu pomoć države. Za ovu namenu, iz državne kase biće uplaćeno 32 milijarde dinara.

Isplata prvog minimalca počela je 7. maja, a još jedan, treći, radnici mogu da očekuju u prvoj nedelji jula.

Odmah po uplati, poslodavac može da prebaci minimalac na račun radnika, a ako se to ne dogodi, novac se vraća u državni budžet da bi se sprečile zloupotrebe. Novac na svojim računima, zaposleni tako mogu da očekuju do petka.

Dok preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća dobijaju po ceo minimalac, zaposlenima u velikim preduzećima sleduje 15.000 dinara po radniku čiji zaposleni su poslati na prinudni odmor, zbog smanjenog obima poslovanja ili potpune obustave rada.

Isplata tri minimalne zarade, jedna je od mera države za pomoć privredi da lakše prebrodi krizu izazvanu pandemijom virusa korona. Ovu pomoć koriste mikro, mala, srednja i velika preduzeća, preduzetnici, paušalci i poljoprivrednici, kao i ogranci stranih pravnih lica i predstavništva stranih kompanija.

Uslov da koriste fiskalne pogodnosti države bio je da su pre 15. marta 2020. godine osnovani i registrovani, odnosno da su do tada postali obveznici PDV, kao i da nisu otpuštali radnike do 10. aprila za više od 10 odsto. Ovde se ne računaju zaposleni na određeno vreme kojima je period na koji je ugovor zaključen istekao u navedenom roku.

PRIJAVA ZA 100 EVRA DO PETKA

PRIJAVLjIVANjE za jednokratnu pomoć države od 100 evra završava se u petak, a svi koji se prijave i u petak, novac će dobito do ponedeljka. Do srede se preko portala Uprave za trezor i kol-centra prijavilo 4.274.300 građana, a automatski je novac dobilo oko dva miliona - penzionera i primalaca socijalnih davanja. Tako će se ova pomoć na kraju naći na više od šest miliona računa.