Mlinari uspešno odgovorili na povećanu potražnju: Brašna bilo i za komšije

Z. GRUMIĆ

subota, 09. 05. 2020. u 08:18

Млинари успешно одговорили на повећану потражњу: Брашна било и за комшије

I mlin BMM u Kaću imao je dvostruko veću prodaju od uobičajene

Veći industrijski pogoni čak i povećali izvoz u regionu
POVEĆANU tražnju brašna, naročito u prvih desetak dana od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije virusa korona, domaća mlinska industrija uspešno je zadovoljila, kako na domaćem tržištu, tako i na tradicionalnim tržištima zemalja regiona.

U trećoj dekadi marta zabeležena je tri puta veća proizvodnja i prodaja pakovanja od jednog kilograma, u čemu su se posebno istakla naša dva najveća mlina, onaj u Senti i novosadski "Danubijus", koji proizvode oko 60 odsto takozvanog kilskog brašna u našoj zemlji.

- Senćanski mlin je još ranije, pre pandemije, znatno povećao kapacitet svoje pakirnice "kilskog" brašna, a kad je pojačana potražnja za tim proizvodom, povećali su i broj smena i tako efikasno odgovorili na zahteve sa tržišta - kaže, za "Novosti", Zdravko Šajatović, direktor poslovnog udruženja "Žitounija" u Novom Sadu.

ZALIHE BMM mlin je jedan od onih koji su ranije obezbedili znatne količine lanjske pšenice za svoju proizvodnju. - Ostaće nam više prelaznih zaliha nego što smo planirali, tako da ćemo u predstojećem periodu mleti ovu pšenicu koja je skuplja nego što će biti nova, a to naravno nije povoljno - dodaje Mitrović.

Kada je, nakon kraće zabrane izvoza brašna, plasman te robe u inostranstvo ponovo dozvoljen jer nije bilo ugroženo domaće tržište, tu priliku su vrlo dobro iskoristili domaći mlinari, zadovoljivši i potrebe tradicionalnih kupaca u regionu, poput BiH, Severne Makedonije i drugih.

- Zahvaljujući toj konjunkturi, potpuno su uposlili svoje kapacitete, rešili se viškova pšenice i brašna i ostvarili znatan devizni priliv našoj zemlji - dodaje Šajatović, napominjući da su značajne izvozna rezultate ostvarili i domaći proizvođači testenina.

I Mlin BMM u Kaću imao je prvih dana vanrednog stanja dvostruko veću prodaju brašna u pakovanju od po 25 kilograma od uobičajene, ali je ubrzo ta navala kupaca utihnula i proizvodnja i prodaja su stabilizovane, navodi vlasnik tog mlina Bora Mitrović.

- Uspeli smo da zadovoljimo kompletnu tražnju, ali ubrzo je usledio pad proizvodnje i prodaje jer su prestale da rade škole, picerije i drugi naši značajniji kupci - kaže Mitrović, i napominje da se poslednjih dana ipak oseća izvestan oporavak tržišta i da se situacija polako vraća "u normalu".

Komentari (2)

raca

10.05.2020. 07:03

Jeste bilo brašna i za komšije a ti isti sad sa hrvatima izdaju marke pa vi im opet dajte leba najesen

Јабре

10.05.2020. 18:13

@raca - Нек штампају они марке а ми ће мо да штампамо успех.