Merkator grupa ostvarila rast prihoda i profita u 2019. godini

ponedeljak, 27. 04. 2020. u 14:45

Меркатор група остварила раст прихода и профита у 2019. години
Neto dobit iznosila je 4,7 miliona evra, što je skoro tri puta više nego u 2018. godini. Grupa je u 2019. godini ostvarila normalizovani EBITDA u iznosu od 172,4 miliona evra
Merkator Grupa je u 2019. godini ostvarila 2,138 milijardi evra prihoda, od čega 1,669 milijardi evra u osnovnoj delatnosti - maloprodaji, što predstavlja rast od 2,2 odsto.

Neto dobit iznosila je 4,7 miliona evra, što je skoro tri puta više nego u 2018. godini. Grupa je u 2019. godini ostvarila normalizovani EBITDA u iznosu od 172,4 miliona evra. Pored toga, kompanija je značajno smanjila i zaduženost, jer je odnos normalizovanog neto duga iEBITDA smanjen sa 7,2 na 5,2.

„Rezultati poslovanja u 2019. godini prvenstveno su rezultat implementacije nove poslovne strategije. Mercator Grupa će i dalje slediti svoje osnovne strateške orijentacije. Bićemo i dalje najveći regionalni trgovac, najbolji lokalni trgovac na svim svojim tržištima. Fokusiranost na lokalno snabdevanje i domaće brendove, predstavlja osnovu za dalje povećanje prodaje, a samim tim i za razvoj svih regionalnih dobavljača. Merkator je najvažniji poslovni partner regionalnoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Svesni smo svoje sistemski važne uloge i ubuduće ćemo produbiti stratešku saradnju sa svojim poslovnim partnerima”, Tomislav Čizmić, predsednik Uprave Merkator Grupe.

Posebno je naglasio da je za nastavak uspešnog razvoja Merkatora od strateškog značaja da se dovrši i proces prenosa u Fortenovu, jer će se na taj način osigurati da Merkator ima stabilnog vlasnika koji će podržavati razvoj Merkatora u budućnosti.

(PR)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije