PROBLEM sa plasmanom voća ovog proleća imaće i proizvođači ranih jagoda iz plastenika. Berba se očekuje početkom sledeće nedelje, a ratari ne znaju kome da je prodaju. Zabrana na pijacama i dalje je na snazi, trgovinski lanci, nabavljaju voće iz uvoza, a teško je i doći do njihovih polica. Ni onlajn prodaja još nije dovoljno zaživela, pa će samo deo roda moći da se proda putem interneta.

- Kod nas jagode počinju polako da pristižu i prva berba će biti već za vikend - ispričao nam je Goran Đaković, poljoprivredni inženjer i proizvođač jagoda u Stojniku. - Otkup smo dogovorili još u januaru, sa jednim trgovinskim lancem. Početna cena domaće jagode biće oko 400 dinara za kilogram, i to je na nivou prošle godine.

Glavna berba jagoda počinje od 15. maja. Dobar deo završi na pijaci, a kako je to sad nemoguće uraditi, moraće da se ide na onlajn prodaju ili dostavu na kućnu adresu.
- Očekujemo da Ministarstvo poljoprivrede uvede prelevmane na uvoz voća i povrća iz inostranstva. Takve odluke donele su i druge zemlje - objašnjava Đaković.

UNOSAN POSAO

NAŠA zemlja godišnje izveze oko 15.000 tona sveže i smrznute jagode, i to u vrednosti oko 24,5 miliona evra. Glavni kupci su nam EU i Rusija. U našoj zemlji, prema podacima Privredne komore Srbije, jagoda se gaji na oko 6.800 hektara.