Britanska agencija Rojters izvestila je danas o programu mera za oporavak srpske privrede koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Agencija prenosi da je Vučić rekao da je Srbija planira da ponudi oko pet milijardi evra u pozajmnicama i subvencijama za pomoć preduzećima, pogođenim korona virusom, kao i da se razmišlja da svi punoletni građani Srbije dobiju na poklon po 100 evra.

Pročitajte još: Predsednik najavio ekonomsku meru pomoći privredi: Šta znači koncept "novac iz helikoptera"?


Rojters procenjuje da bi takav program oporavka doveo do povećanja deficita ove godine, uz konstataciju da bi taj deficit bio pokriven iz finansijskih rezervi i preko pozajmica.

Agencija navodi, ne precizirajući izvor, da su devizne rezerve Srbije u februaru bile 13,458 milijardi evra, a mesec dana ranije 13.694 milijarde evra.

Rojters ističe i da je agencija Fič Rejtings prošle nedelje potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB+ sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, uprkos krizi izazvanoj virusom korona.

Ocenjuje i da srpska ekonomija neće ostvariti ciljani rast od četiri odsto za 2020. godinu i da će se suočiti sa recesijom, ali navodi da je Vučić rekao da bi Srbija trebalo da se oporavi 2021. godine.

Agencija navodi da se očekuje da lokalne banke, kako bi pomogle u oporavku, "ubace" oko dve milijarde evra u fond, za koji bi država osigurala dodatnih 1,25 milijardi evra u garancijama, dok bi Fond za razvoj Srbije trebalo da doda još 200 miliona evra.

Podseća i da je 13 osoba preminulo u Srbiji od posledica korona virusa, a da je njih 741 zaraženo, kao i da je Srbija uvela "stroge mere" zbog epidemije korona virusa.