Od povraćaja novca nema ništa: Oko 100.000 građana Srbije uplatilo letovanje

NovostiOnline

nedelja, 29. 03. 2020. u 08:45

Од повраћаја новца нема ништа: Око 100.000 грађана Србије уплатило летовање

Foto Tanjug/AP

Turizam je, bez sumnje, privredna grana koja je najsnažnije osetila posledice pandemije virusa korona jer je ogroman broj putovanja otkazan i otkazi se nastavljaju
Turizam je, bez sumnje, privredna grana koja je najsnažnije osetila posledice pandemije virusa korona jer je ogroman broj putovanja otkazan i otkazi se nastavljaju, mnogi avioni su prizemljeni, hoteli se zatvaraju i ne može se predvideti kako će se situacija dalje razvijati.


Po rečima ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, turizam će pretrpeti ogromnu štetu, a hotelijeri su izneli podatak da će samo zbog otkazivanja aranžmana tokom marta i prve polovine aprila ona biti oko 2,7 miliona evra.


S velikim problemima suočavaju se i putničke agencije, a po rečima direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije JUTA Aleksandra Seničića, iz tog udruženja je preporučeno da se, zbog vanredne situacije u zemlji, ali i otežanih uslova putovanja u čitavom svetu izazvanih pandemijom virusa korona, do 15. maja otkažu svi turistički aranžmani za inostranstvo, prenosi Dnevnik.rs.


„Reč je o oko 100.000 aranžmana, koje su građani Srbije uplatili za putovanja, uglavnom na sever Italije i u gradove Evrope, ali i druge destinacije“, kazao je Seničić.


„Građani se mogu obratiti turističkim agencijama kod kojih su uplatili aranžmane da bi se dogovorili o načinu kompenzacije, a predlog je da za uplaćeni iznos dobiju neki drugi aranžman ili da isti aranžman realizuju u nekom drugom terminu“.


On je ukazao na to da novac nije moguće vratiti jer su već plaćeni i prevoz i smeštaj, te da turističke agencije zbog sadašnje situacije izazvane pandemijom imaju probleme s likvidnošću. S tim je upoznato i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, pa JUTA očekuje da će se s predstavnicima tog ministarstva razgovarati da bi se našlo rešenje za pomoć turističkim agencijama.


„Povraćaj novca, nažalost, nije moguć pa se klijentima umesto toga nudi mogućnost zamene termina ili forma sporazumnog raskida ugovora i prenosa novca, odnosno mogućnost da odaberu neki drugi termin za putovanje u toku godine. Apelujemo na to da klijenti/putnici budu strpljivi i da imaju poverenje u to da je novac, koji su uplatili za aranžmane, a koji im ne može biti vraćen, na sigurnom“, kaže Seničić.


Po njegovim rečima, putnicima će biti ponuđeni sporazumni raskidi ugovora o putovanju uz obavezu organizatora putovanja da pruži uslugu u vrednosti uplaćenog putovanja u periodu od godinu od dana planiranog putovanja. On je istakao da se taj postupak odnosi na sva turistička putovanja, uključujući i ugovorena za ovogodišnju letnju turističku sezonu, u slučajevima kada putnici insistiraju na raskidu Ugovora o putovanju.


„Ako klijenti prihvate tu mogućnost, kada cela ova situacija prođe i sve se vrati u uobičajeno stanje, novac koji su uplatili biće iskorišćen za odlazak na putovanje. To nije u skladu sa Zakonom o turizmu, ali je jedino rešnje u sadašnjoj vanrednoj situaciji s kojom se suočava praktično ceo svet. To su okolnosti koje su potuno drugačije od dosada poznatih i slična rešenja primenjuju i turističke agencije u celoj Evropi“, naglašava Seničić.


Aleksandar Seničić ukazuje i na to da su agencije tamo gde je to bilo moguće klijentima vratile novac, i to uglavnom za otkazana putovanja u martu. Po njegovim rečima, letnja sezona je daleko i zato preporučuje da se letnji aranžmani ne otkazuju.rs.sputniknews.com

Komentari (13)

Tupson

29.03.2020. 09:23

Kako je novac na sigurnom, kad ne mozete da ga vratite za uslugu koju niste pružili ?!?

Nebojsa

29.03.2020. 09:40

Novac je sigurniji kod mene nego kod vas. Uostalom, već viđeno, još pamtimo staru deviznu štednju.

Dragan

29.03.2020. 09:43

A sve garancije zakonom zagarantovane više jednostavno - ne važe. Urušavaju se i postulati...

Jugoslav

29.03.2020. 09:49

I treba da im sve to propadne! Nacija smo koja najviše kuka kako nemamo i smo jadni a ujedno smo najviše razbacani po svetu i ne može da se okupimo i vratimo! Žao mi bolesnih a nikako onih koji se razbacaju!

NeshKO

29.03.2020. 10:11

Verovatno u svakom ugovoru koji su ljudi poptpisali sa agencijom piše sa se one ograđuju i da nisu dužne da vrate pare. Samo što mi ništa ne čitamo..

Peca

29.03.2020. 11:03

Agencija mora da vrati novac koji je uplaćen za putovanje. Tačno se zna kad se vraća, odnosno ne vraća novac. Svi koji bi tužili agenciju, dobili bi na sudu.

Azrael

29.03.2020. 11:06

Kada ovo prodje, ako prodje, bice svasta. Privrednici su sve nervozniji, ovo sada ce biti mila majka naspram zivota nakon epidemije.

Milan

29.03.2020. 11:17

Rece covek da to sto rade nije po zakonu i osta ziv....!!??? Hajmo sada advokati kao sto ste tuzili banke sada tuzite agencije... Ovo je siguran dobitak!

Goran ch

29.03.2020. 11:22

Paaa koliko vidimo,velika pljacka je u toku.Garancije ,osiguranje i zakon obesi macku o rep.Najlepse u svemu je sto onaj koj je zaduzen za to prica gluposti o sigurnosti.

e

29.03.2020. 11:50

posle svih prevara i pljacki i dalje ima ovaca sto placaju unapred ???? ne mogu da verujem ....

LOKALAC

29.03.2020. 12:34

Значи,када код мене у радњи купиш неки артикал,па ти се он не свиди или имаш рекламацију,ја МОРАМ да ти вратим кеш иако си ти неко време користио тај производ.Ово сада не важи за туристичке агенције које неће д врате новац иако ниси користио никакву услугу од њих.КО ЈЕ ОВДЕ ЛУД?

Budimo ljudi

29.03.2020. 23:20

oni su naše pare avansno dali hotelima, prevoznicima, platili radnike, struju...i ajde da ih pobijemo zbog toga. Ovo je prirodna katastrofa, ljudi. Računaju vam se pare za sledeće putovanje, sad nemaju. Ne rade. Ne razumete??