Srpski biznismeni priskočili u pomoć: Nude hotele, kupuju respiratore, šalju robu i novac, a neki hrane cele klinike

E. V. N.

26. 03. 2020. u 15:20

Српски бизнисмени прискочили у помоћ: Нуде хотеле, купују респираторе, шаљу робу и новац, а неки хране целе клинике

Depositphotos

"Delta" hrani tri klinike do kraja epidemije. "MK grupa", uz hotel, kupila 10 aparata.

MNOGI srpski biznismeni, ali i mali privrednici priskočili su državi u pomoć. Neki ustupaju hotele, drugi nude novac za respiratore, šalju pomoć u novcu i namirnicama za najugroženije. Među prvima koji su podršku ponudili su Miodrag Kostić, predsednik "MK grupe"", ali i Miroslav Mišković, predsednik "Delta holdinga", Miroljub Aleksić, predsednik "Alko grupe", Andrej Jovanović ispred "Imleka" i Direktne banke, ali i mnogi drugi.

Kompanija "Delta" daje obroke za medicinare klinike "Dragiša Mišović", i za Infektivnu i Pulmološku kliniku u KCS do kraja vanrednog stanja. Donacijom od skoro šest miliona dinara Institutu za virusologiju "Torlak", "MK grupa" je prva kompanija koja je uputila novčanu pomoć, a i njihova AIK banka je obezbedila skoro 28 miliona dinara za nabavku 10 respiratora. Ustupili su i hotel u Novom Sadu.

Pročitajte još: Potpuno su zdravi, a provešće 15 dana u izolaciji: Dvadesetoro radnika obrenovačkog "Vodovoda" ne ide kući, već "čuva" vodu


Komapija "PIK Bečej" je Opštini Bečej uplatila novac za nabavku medicinske opreme i humanitarne pakete. Hotel "Šeraton" u Novom Sadu je donirao i dostavio hranu Dečijoj bonici u Novom Sadu.

- Ponudili smo hotel "Master" u Novom Sadu - kazao je Miroljub Aleksić, predsednik "Alko grupe". - Dali smo i pomoć u robi za pravljenje paketa pomoći penzionerima u Beogradu.

Direktna banka i "Imlek", čiji je vlasnik i suvlasnik Andrej Jovanović, dali su novac za nabavku 10 respiratora. Kompanija "Mona" ustupila je državi sve svoje hotele u Beogradu, na Zlatiboru i Javoru. Uz to, fabrike ove domaće kompanije sada samo šiju maske za zdravstvene radnike.

I vlasnik HTD "Šumarice" Milenko Marjanović ponudio je državi na raspolaganje dva hotela, "Zelengora" i "Šumarice", sa ukupno 150 soba, za smeštaj medicinskog osoblja i bolesnika koji nisu zaraženi virusom korona.

Aleksandar Vučić javno se zahvalio donatorima, a u "Maksimi" iz Lučana, kažu da su ostali zatečeni kada ih je predsednik pomenuo.

- Uplatili smo tri miliona dinara na namenski račun za kupovinu respiratora, to nam je bio jedini cilj, i ništa više. Ipak, kada smo sutradan čuli da se javljaju mnoge firme da pomognu, jer smo poslužili kao primer, bilo nam je drago - kažu vlasnici porodične firme - braća Srđan i Dušan Janković. - Želeli smo da sve to prođe bez ikakve medijske buke.

Dušanova supruga Marija Tajsić smatra da u ovom trenutku ne treba ni pitati da li nekome treba pomoć, već treba da svako uradi koliko može.

- Sigurna sam da starijem komšiji sigurno treba hleb, zato mu ostavite na bravi od ulaznih vrata, ne pitajte da li mu treba, sigurno je da mu treba - rekla nam je Marija. - Nama je dobavljač iz Kraljeva, koji godinama šije za nas radna odela, poslao 200 zaštitnih maski i nije tražio da mu platimo. O tome pričam...

"Maksima", pored 205 zaposlenih u Lučanima, ima i troje radnika u Hrvatskoj. Pogodila ih je i strahota koje su njihove kolege preživele usled stravičnog zemljotresa koji je pogodio Zagreb.

- Poručili smo im da naprave popis šta treba donirati za obnovu pojedinih zgrada. Tako smo odlučili da u Hrvatsku pošaljemo šleper materijala, sa oko 24 tona robe - kazala nam je Marija. - Danas se mnogo koriste reči društveno odgovorna firma, a, nažalost, više je koriste demagozi, a manje oni ljudi od dela.

SOLIDARNO I ODGOVORNO

UNIKA osiguranje doniralo je pet miliona dinara za nabavku respiratora i druge neophodne medicinske opreme.

- Odgovornost i solidarnost su nam najpotrebniji u ovim teškim trenucima, pa smo celokupno poslovanje podredili borbi protiv širenja i posledica epidemije virusa - rekla je Gordana Bukumirić, predsednica IO UNIKA osiguranja. - Pomoć zdravstvu prevazilazi okvire korporativne društvene odgovornosti i predstavlja još jedan vid našeg doprinosa u zajedničkoj borbi protiv epidemije.

PRIVREDNICI SLEDE PRIMER

DIREKTOR Regionalne privredne komore u Kraljevu Zvonko Tufegdžić potvrdio je da su primer "Maksime" sledile i ostale brojne firme iz ovog dela Srbije.

- Javljaju se mnoga preduzeća. Svi oni koji su u mogućnosti će pomoći, prepoznali su solidarnost u ovim teškim vremenima. Moramo ovu muku koja nas je sve snašla da podelimo - rekao je Tufegdžić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

LESA

26.03.2020. 18:14

Svaka njima cast , odvojiti toliki novac ali svatite respipatora novih nema , proiyvodnja je u Italiji, koriste se postojeci uredjaji..