Narodna banka odlučila: Građani ne moraju da plaćaju rate kredita tokom vanrednog stanja

Novosti Online

utorak, 17. 03. 2020. u 15:46

Нарoдна банка одлучила: Грађани не морају да плаћају рате кредита током ванредног стања

Foto: Z. Jovanović

Troškovi i kamate neće biti oprošteni, kako se neretko tumačilo prethodnih dana, već prolongirani narednih 90 dana
Narodna banka Srbije je na danas održanoj vanrednoj sednici Izvršnog odbora usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum).

Imajući u vidu neophodnost očuvanja dostignutog nivoa i daljeg jačanja stabilnosti finansijskog sistema u uslovima potencijalnih rizika uzrokovanih vanrednom zdravstvenom situacijom u zemlji NBS je donela Odluku o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i Odluku o privremenim merama za davaoce lizinga u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

Povodom usvojenih mera guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je izjavila da je finansijska stabilnost neophodna i u redovnim i posebno u vanrednim okolnostima u zemlji.

"Narodna banka Srbije u koordinaciji sa drugim državnim organima preduzima i preduzimaće sve što je neophodno da zaštiti stabilnost i u vanrednim okolnostima olakša poziciju građana i privrede Republike Srbije. Svest o neophodnosti odgovornog ponašanja svih tržišnih učesnika je u ovim osetljivim trenucima od neprocenjivog značaja za prevazilaženje teškoća sa kojima se možemo suočiti", kaže Tabaković, navodi se u saopštenju NBS.

Moratorijum je propisan za sve dužnike koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva), a podrazumeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije.

Pročitajte još: Nove mere u srpskim gradovima i stanje na ulicama, u apotekama i prodavnicama: Ovako protiče drugi dan vanrednog stanja


U tom periodu dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita odnosno lizinga.

Svakako, kažu u NBS, dužnici banke odnosno primaoci lizinga ni nakon početka primene ovih mera nisu sprečeni da redovno izmiruju svoje obaveze.

"Tokom trajanja vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga neće obračunavati zateznu kamatu na dospela a neizmirena potraživanja i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata", kažu u NBS.

Pored toga, banka kao ni davalac lizinga od dužnika neće moći da potražuju naknadu bilo kojih troškova u vezi sa primenom usvojenih propisa.

"U cilju transparentnosti i nedvosmislenog informisanja svojih klijenata, u skladu sa navedenim propisima banke i davaoci finansijskog lizinga dužni su da obaveštenje o ponudi zastoja u otplati obaveza objave na svojim internet prezentacijama, čime će se smatrati da je obaveštenje dostavljeno svim klijentima (dužnicima banke, odnosno primaocima lizinga)".

Ukoliko klijent u roku od deset dana od objavljivanja ovog obaveštenja ne odbije navedenu ponudu, kažu nadležni, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakvih obaveza odlaska u banku.

Upravo istekom ovog roka moratorijum počinje da proizvodi pravno dejstvo ali će dužnici biti u mogućnosti da otplaćuju svoje obaveze.

"Mere su odmerene s posebnom pažnjom i uzimajući u obzir potencijalno suočavanje sa teškoćama u otplati obaveza kako građana tako i privrednih subjekata i potrebu prevazilaženja negativnih efekata po građane i privredu, usled mogućnosti suočavanja sa teškoćama u otplati obaveza dužnika banke, odnosno primaocima finansijskog lizinga, koja s obzirom na novonastalu situaciju objektivno postoji", kaže se u saopštenju.

Narodna banka Srbije navodi da neprekidno prati situaciju u finansijskom sektoru, što kako objašnjavaju nije izuzetak ni u ovim vanrednim okolnostima, te će vršiti nadzor nad primenom novih odluka i pažljivo analizirati efekte usvojenih propisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Bojan

18.03.2020. 17:27

Meni danas skinuli kredit, u pitanju je banca intesa zvao sam ih, odgovorili su mi da nemaju nikakvo zvanicno obaveste je, kome se zaliti povodom ovog slučaja?

Bojan

22.03.2020. 12:14

@Dragana Pecarski - Ne verujem ovo vazi samo za kredite a preko administrativne zabrane normalno ce da ti skidaju ratu

Jasmina

22.03.2020. 17:35

@Dragana Pecarski - Ako vazi za sve kredite ne vidim razlog zasto bi to vazilo za administrativne zabrane dosta banaka posluje tako da traze administrativnu?

Bot

20.03.2020. 23:14

Glupost obicna! Kamatu vam ne oprastaju vec nakon moratorijuma pripisuju glavnici. Medvedja usluga!