BEOGRAD - Indeksacija penzija po takozvanoj "švajcarskoj formuli", koja podrazumeva da se penzije usklađuju s rastom inflacije i prosečnom zaradom, startovala je s prvim danima nove godine, a stručnjaci ocenjuju da je taj model ekonomski održiv, da ga koristi veliki broj zemalja u regionu i da je dobio široku društvenu podršku.

Švajcarska formula će, međutim, biti modifikovana, kako bi penzije u Srbiji bile što veće, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Mali je saopštio da su on i ministar za rad Zoran Đorđević juče o modelu za izračunavanje penzija razgovarali s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Precizirao je da je "švajcarska formula" uvedena kako bi penzije bile sve veće i naveo da su dobili nalog od Vučića da penzije ne rastu samo po "švajcarskoj formuli", nego da ta formula bude modifikovana kako bi penzije bile što veće.

Naglasio je da je cilj da 2025. godine prosečna penzija u Srbiji bude 440 evra što je, kaže, skoro duplo više nego danas, kada je prosečna penzija oko 230 evra.

PROČITAJTE JOŠ - „Švajcarski model” u novčanik penzionera donosi 1.315 dinara

Inače, sutra počinje isplata drugog dela penzija uvećanih 5,4 odsto u odnosu na 2019. godinu. Prema podacima PIO fonda, u Srbiji ima oko 1, 7 milion penzionera, a prosečna penzija iznosi oko 26.000 dinara.

Indeksacija penzija po takozvanoj "švajcarskoj formuli" podrazumeva da se penzije se usklađuju s rastom inflacije i prosečnom zaradom. Definisani su formula za usklađivanje penzija, period u kom će se usklađivanje obavljati, kao i parametri koji se uzimaju u obzir prilikom obračuna procenta usklađivanja. Usklađivanje je predviđeno jednom godišnje, počev od januarske penzije.