Mali: Sporazum sa EAEU koristiće srpskim privrednicima

Tanjug

20. 02. 2020. u 16:01

Мали: Споразум са ЕАЕУ користиће српским привредницима

Foto Tanjug/ S. Radovanović

Tokom rasprave u Skupštini Srbije o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i EAEU ocenjeno je da će Sporazum koristiti srpskim privrednicima
Sporazum između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) proširiće se lista proizvoda koje možemo da izvezemo na prostore Unije, pre svega bez carine i sa uvećanim kvotama, naveli su poslanici većine u parlamentu.


Tokom rasprave u Skupštini Srbije o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i EAEU, kojoj prisustvuje ministar finansija Siniša Mali, ocenjeno je da će Sporazum koristiti srpskim privrednicima i predstavljaće veliki motiv za dolazak stranih investitora.


Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je da Sporazum sa Unijom predstavlja i osnov za političku saradnju sa Rusijom. To je, kako kaže, dodatni okvir za unapređenje sa svim članicama EAEU.


On je podsetio da su članice imale veoma principijalan stav kada je u pitanju jednostrano proglašenje nezavisnosti KiM, te podsetio da su se protivile i da samoproglašena država Kosovo postane članica bilo koje međunarodne organizacije.


“Ogroman podsticaj razvoju odnosa dve zemlje daju upravo predsednici Aleksandar Vučić I Vladimir Putin. Dobra politička saradnja je omogućila i dobru ekonomsku saradnju”, rekao je Milićević.


Poslanica Partije ujedinjenih penzionera Srbije Snežana Petrović izjavila je da Sporazum sa EAEU nije koristan samo za privrednike koji posluju na tom tržištu već je istovremeno važan motiv za dolazak investitora, a to znači nova radna mesta i fabrike.

PROČITAJTE JOŠ: Ministar Mali najavio izradu VAŽNE strategije i novi RAST srpske ekonomije


Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Predrag Jelenković precizirao je da se sporazum odnosi na Rusiju, Kazahstan, Belorusiju, Jermenijau i Kirgiziju.


“Kao što je ministar (Mali) rekao u uvodu, to je tržište od 180 miliona ljudi i taj sporazum pokriva 99 odsto srpske robe koja će biti oslobođena carine, što će stvoriti povoljne uslove za dalju uspešnu saradnju i u drugim oblastima”, rekao je Jelenković.


On je dodao da, prema podacima Ministarstva trgovine, trenutno 743 srpske kompanije izvoze robu na rusko tržište sa ponudom od više 1.200 prpozvoda, navodeći da upravo sporazum štiti te kompanije kojima je sda omogućeno da izvoze i na druga tržišta Evroazijske ekonomske unije.


Predsednica odbora za finansije Aleksandra Tomić kazala je da je Srbija sa Evroazijskom ekonomskom unijom ipak zadržala carine na nekoliko proizvoda koji su od velikog značaja.


Prema njenim rečima, to su beli šećer, etil alkohol, motorna vozila i gume, novi traktori.


S druge strane, Rusiji će biti omogućeno da nastavi uvoz u Srbiju bez naplate carina za sve poljoprivredne proizvode, s tim, da je uspostavljena veća sanitarna inspekcijska kontrola na graničnim prelazima.


“Prilikom uvoza u Uniju iz Srbije zadržale su se carine za živinsko meso, beli šećer, vino, etil alkohol, cigarete, pamučne tkanine, konpresore, rashladne uređaje, putničke automobile, traktore, kao i za upotrebljene gume”, rekla je Tomić.


Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić pozdravio je Sporazum sa EAEU, navodći da je to pravi potez i da je to put kojim Srbija treba da ide.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije