Upozorenje stručnjaka: Cena struje moraće da raste

Tanjug

19. 02. 2020. u 16:07

Упозорење стручњака: Цена струје мораће да расте

Ilustracija/Foto Z.Jovanović

Cena struje će i u Srbiji, pre ili kasnije, morati da raste zato što proizvodnja električne energije iz uglja postala veoma skupa zbog oporezivanja CO2 emsija

Cena struje će i u Srbiji, pre ili kasnije, morati da raste zato što proizvodnja električne energije iz uglja postala veoma skupa zbog oporezivanja CO2 emsija, rekao je danas direktor Energetske zajednice Janze Kopač.

"Što se tiče cene struje, to je uvek politički osetljivo pitanje. Ali, treba dodati da sadašnja cena za domaćinstva nikako ne odražava stvarnu cenu prozivodnje i da će to na dugi rok verovatno morati da se menja", rekao je Kopač novinarima u skupštini gde se održava konferencija "Finansiranje energetske tranzicije u Srbiji" koju organizuje Fondacija Konrad Adenauer. Kopač je kazao da prilikom povećavanja cene struje mora da se vodi račcuna o tome kako zaštititi socijano ugrožene potrošače.

PROČITAJTE JOŠ - Samo ukrajinska struja jeftinija od srpske: Istraživanja Evrostata pokazala da je cena električne energije u Srbiji jedna od najpovoljnijih

"To, ipak, nije samo problem potrošača već i rudarskih okruženja, jer proizvodnja struje iz uglja, barem u EU, a to će se pre ili kasnije odraziti i u Srbiji, postaje izuzetno skupa zbog oprezivanja emsija CO2. Zbog toga se prošle godine potrošnja uglja u zemljama članicama EU skoro prepolovila", naveo je Kopač.

On je naveo i da su u novom sedmogodišnje budžetu EU predviđena izuzetno velika sredstva za Fond pravedne tranzicije, gde će se pomoći tim rudarskim regijama u restrukturiranju.

"Takav instrument bi treblao i Srbija što pre da osnuje, jer će pre ili kasnije doći do tog resturkturiranja i to naravno neko mora da plati. I siguran sam da kada bi postojao takav fond na nacionalnom nivou da bi bio dobar argument da se traže i dodatna sredstva od EU za tu namenu", kazao je Kopač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Vladimir Jevtić

19.02.2020. 18:42

"Moraće da raste....", kao da je Srbija pod energetskim protektoratom evropskih moćnika! Dokle pristajati da nam oni kroje cenu kilovata? Dokle ćemo ifrati kako nam oni sviraju?

neca

20.02.2020. 07:41

EPS Treba da bude pokretac privredne aktivnosti, da dodatno doprinese povecanju bdp-a a to nije jer nema dovoljno sredstva za ulaganja. Struja, svidelo se nama ili ne, mora ici gore.

e

20.02.2020. 12:12

kilovat je tacno 15 centi !!! podelite racun sa brojem kilovata ako meni ne verujete ! u evropi je 8 centi ! a "morace da raste" ... e ovce srbistanske ...