Ponovo jača franak: Od kursa švajcarca strahuje još 1.000 dužnika

S. B.

utorak, 18. 02. 2020. u 13:02

Поново јача франак: Од курса швајцарца страхује још 1.000 дужника
Poslednjih meseci švajcarska valuta ponovo na uzlaznoj liniji, ali sada je manje pogođenih u našoj državi. Konverziju duga u evro lane prihvatilo 92 odsto od oko 16.000 klijenata zaduženih u francima

ŠVAJCARSKA valuta je premašila vrednost od 110 dinara. Poslednjih dana ponovo se približava evropskoj moneti, pa sada jedan franak vredi 0,94 evra. Ovoga puta, međutim, skok "švajcarca" dotiče znatno manje zaduženih građana Srbije. Svega osam odsto od oko 16.000 kredita vezanih za švajcarski novac nije kroz leks specijalis konvertovano u evre. Jačanje franka tako sada tišti nešto više od 1.000 dužnika.

Skupština Srbije usvojila je krajem aprila Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima kako bi građanima olakšala otplatu tih pozajmica. Značajno jačanje ove valute iz godine u godinu dovelo ih je u situaciju da posle godina otplate duguju, izraženo u evrima, više nego što su pozajmili. Oni koji su prihvatili zakonsku opciju, preostali dug su konvertovali u evre. Od te sume im je otpisano 38 odsto i obračunata im je na ostatak kamatna stopa koja je važila 31. marta 2019. za kredite indeksirane u evrima, iste vrednosti i ročnosti. Ovo rešenje je koštalo 11,7 milijardi dinara.


Pročitajte i:Krediti u francima: Rata se vraća na staro?Ubedljiva većina zaduženih je iskorstila ovu mogućnost i svoj kredit vezala za evropsku valutu. Nešto više od hiljadu dužnika to nije uradilo iz nekoliko razloga. Za konverziju se nisu opredelili oni kojima je ostalo malo rata do konačne otplate, kao i građani koji u ovom periodu nisu živeli u Srbiji.

Posle lekcije koju smo naučili na primeru građana zaduženih u francima, pozajmice vezane za ovu valutu su zabranjene. Kredit u "švajcarcima" u Srbiji ne može da se podigne od polovine 2011. godine.


PROSEK

PROSEČAN srednji kurs "švajcarca" u januaru ove godine je iznosio 109,19 dinara. Mesec ranije bio je na nivou od 107,54 dinara. Približno toliko je vredeo i u novembru, oktobru i septemebru, ali je prvih meseci prethodne godine bio i niži - oko 104 dinara. Prosečna vrednost franka u 2015. godini, kada su dužnici došli u bezizlaznu poziciju, bila je 113,12 dinara.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije