MINISTARKA građevinarstva Zorana Mihajlović potpisala je u sredu Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, sa kineskom kompanijom "Čajna Šandong internešnal" i najavila da će dokumentacija za taj auto-put od oko 110 kilometara biti završena ove godine.

Dužina auto-puta od petlje Borča do krajnje tačke na obilaznici oko Zrenjanina biće oko 60 kilometara, a od Zrenjanina do Novog Sada oko 50 kilometara. Procenjena vrednost izgadnje obe deonice je oko 600 miliona evra.

Reč je o izgadnji auto-puta u obliku ćiriličkog slova P, koje će činiti već izgrađeni auto-put Beograd - Novi Sad i deonice Borča - Zrenjanini i Zrenjanin - Novi Sad.

- O ovom auto-putu se mnogo govorilo prethodnih godina, mi ćemo najpre urediti plansku i tehničku dokumentaciju za deonicu dugu oko 110 kilometara, a uporedo ćemo sa Ministarstvom finansija raditi na obezbeđivanju finansijskih resursa i potom potpisati i komercijalni ugovor - rekla je ministarka. - Naše dve zemlje imaju posebnu i više nego dobru saradnju, koja se pre svega ogleda u odnosima dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. Nekoliko kineskih kompanija radi u Srbiji i svoje poslove završavaju na vreme, u skladu sa ugovorenom dinamikom.

Mihajlovićeva je ugovor potpisala sa direktorom kompanije "Šandong" Džang Đenčaom, a prisustvovala je i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo.

ČETIRI PROJEKTA

DIREKTOR kompanije "Šandong" Džang Đenčao je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministarki Mihajlović na poverenju i podršci, rekavši da je ovo četvrti projekat koji ova kineska kompanija realizuje u Srbiji.

- Zahvaljujući zajedničkim naporima, predali smo narodu Srbije visokokvalitetan auto-put "Miloš Veliki" na korišćenje - rekao je Đenčao.