U SRBIJI je tokom poslednjih pet godina broj preduzeća i preduzetnika povećan za 53.000. Po stopi rađanja biznisa - udelu novoosnovanih preduzeća u ukupnom broju firmi, koja čini 12 odsto, u samom smo vrhu Evrope. Država, ipak, namerava da stimuliše lokalne samouprave da učine još više i da motivišu stanovnike da se okušaju u biznisu. Od 1. januara počelo je takmičenje gradova i opština "Šampioni preduzetništva 2020", koje organizuju NALED i Republički sekretarijat za javne politike, i ono će trajati do poslednjeg dana godine.

Pobednik će biti ona lokalna samouprava u kojoj se, shodno broju stanovnika, otvori najviše novih preduzeća i preduzetničkih radnji, ali i najviše njih iskoristi poresko oslobađanje početnika u poslovanju. Misli se na podsticaj uveden oktobra 2018. po kome početnici u prvoj godini poslovanja na platu do 37.000 dinara ne plaćaju ni poreze, niti doprinose. Uslov je da su u poslednjih 12 meseci završili školovanje ili su šest meseci bili na birou.

- Ajde da budemo svetski lideri u preduzetništvu - poručila je premijerka Ana Brnabić. - Uveli smo podsticaj za početnike u poslovanju, jer država ne želi da od tih ljudi ubira porez. Hoćemo da ih podržimo da pokušaju da naprave svoj posao. Ako uspeju, svima je odlično. Dosad je tu meru iskoristilo 750 novih firmi za blizu 850 radnika. Šta bismo mi sve dali stranoj firmi za 850 novih radnih mesta? Pomerili bismo brda i doline. Zato smo tu meru proširili od 1. marta na inovacione delatnosti. Za njih će važiti u prve tri godine poslovanja.


PROČITAJTE JOŠ: "Tozu Markovića" merkaju tri giganta iz EU: Kikindska fabrika crepova i pločica nalazi se na putu oporavka


Procene su da je ovo stimulisanje početnika budžet dosad koštalo milion i po evra, a pribeglo mu se najviše u Brusu, Medveđi, Loznici, Krupnju i Trsteniku.

- U poslednjih pet godina broj firmi i preduzetnika je povećan za 16 odsto i godinu smo završili sa 390.767 registrovanih privrednih subjekata - istakla je Stanka Pejanović, član UO NALED. - Da smo deo Evropske unije, bili bismo 17. država po broju aktivnih preduzeća i radnji. S druge strane, dok tri preduzetnika otvore radnju, dva je zatvore. Prema našim procenama, čak 17 odsto preduzeća, oko 65.000, posluje "ispod radara". Tri su ključna razloga za to - visoko poresko opterećenje, birokratija i siva ekonomija.


REŠAVALI PREČE STVARI

REFORMA javnih preduzeća, pa i izbor njihovih direktora, biće tema nakon izbora, rekla je premijerka Ana Brnabić.

- Reforma javnih preduzeća i način biranja direktora tih preduzeća putem konkursa nije završen do kraja, jer se Vlada Srbije bavila drugim problemima, među kojima su stečaji preduzeća poput "Železare", RTB "Bor", PKB-a, zbog kojih je budžet krvario - rekla je premijerka. - Moguće da je to bila greška, ali rešavali smo druge probleme za koje smo tada smatrali da su prioritet.