Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da penzije neće moći da se usklađuju samo po "švajcarskom modelu" već da će se uvesti i korektivni model indeksacije primanja za najstarije sugrađane.

Vučić je gostujući u petak na TV Prva rekao da će se posebno posvetiti tome da penzije nastave sa rastom.

"Ono što me muči i gde ću posebno da se posvetim, to je kako da nam penzije rastu. Ne može samo 'švajcarski model'... to znači da bi penzioneri živeli bolje ali ne dovoljno bolje. Ne može samo 'švajcarski model', mora da bude korektivni model...", napomenuo je Vučić.

Pročitajte još - „Švajcarski model” u novčanik penzionera donosi 1.315 dinara

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su, inače, početkom decembra prošle godine izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima je od 1. januara ove godine uvodena indeksacija penzija po takozvanoj "švajcarskoj" formuli.

"Švajcarski model" praktično znači da će penzije 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Ipak sam ja sam gori MMF od MMF-a

Predsednik Srbije izjavio je da ne prihvata izmenu statusa za vršioce dužnosti direktora u javnim preduzećima, kako je predložio MMF, jer, ocenjuje, da bi ti "raspušteni direktori" ponovo od javnih preduzeća napravili neprivlačni privatni sektor.

"Oni bi da sve pozapošljavaju u javni sektor i to privatnik ne bi mogao da izdrži", rekao je on uz opsaku da se naša javna preduzeća ne vode kao da su privatna firmu, nego kao da je to Alajbegova slama".

Na konstataciju novinara da se pojedini šale da predsednik voli v.d. stanja, Vučić odgovara da on ne voli v.d. stanja, već disciplinu.

Upitan da li to znači da neće usvojiti predlog MMF-a da se ukinu v.d. stanja u javnim preduzećima, Vučić kaže da će se taj predlog delimično usvojiti.

Pročitajte još - VUČIĆ SE SASTAO S DELEGACIJOM MMF-a: Privredni rast ove godine 3,5 odsto, sledeće 4 odsto

"Ipak sam ja gori MMF od MMF-a", rekao je Vučić.

Uprkos tome, ocenio je da je MMF uradio dobar posao u Srbiji, da je pomogao našoj zemlji oko kontrole budžeta, da se ne zadužuje previše i kontrolisao da ima određeni procenat plata i penzija u okviru BDP-a.

"Ja sam ih pozvao, molio da dođu i danas su javne finansije uređene, a javni dug spušten sa 79 odsto BDP-a na 50 odsto, dok su investicije sve veće", ukazao je Vučić.

Ističe i da je nezposlenost ispod 10 odsto i da će, kaže, nastaviti da se spušta.

"Mi ćemo imati problem sa nedostatkom radne snage", ocenjuje Vučić.

On se osvrnuo i na sistem obrazovanja i kazao da se fakultet završava zbog znanja, ali da je tržište rada to koje diktira visinu plate.

Ocenjuje da Srbija nema loše škole, ali joj je potrebno da ima mnogo bolje privatne škole, a ne da te škole budu sramota u našem društvu.

"Veliki Šimon Peres, nedavno preminuli, mi je rekao: "Aleksandre ako uspeš da ubediš radnike u Srbiji da šest sati rade, a dva da uče, da se razumeju u nove tehnologije, robotiku, veštačku inteligenciju i da znaju šta donosi 5G mreža, ali i da ubediš decu da rade dva sata dnevno i šest da uče, samo tako ćete moći da opstanete na tržištu"", rekao je Vučić.

Apropo toga, kaže da Srbija "grabi krupnim koracima napred", a to se može videti, navodi, po izgrađenim putevima i prugama, ali i po platama.