TAJKUNI Srbiji “pojeli” 160 VRTIĆA: Evo šta smo sve mogli da izgradimo novcem koji bogataši duguju za porez

D. I. KRASIĆ

20. 12. 2019. u 09:01

Najveći poreski dužnici koji aktivno posluju dugom od 271 milion evra napravili neprocenjivu štetu. Za pomenuti novac je bilo moguće izgraditi čak pet dečjih univerzitetskih klinika

ТАЈКУНИ Србији “појели” 160 ВРТИЋА: Ево шта смо све могли да изградимо новцем који богаташи дугују за порез

Dečja klinika "Tiršova 2" Foto BeoInfo

BAR 160 vrtića moglo je da bude izgrađeno da su najveći poreski dužnici uplatili svoju obavezu od 32 milijarde dinara. Ili pet univerzitetskih dečjih, potpuno opremljenih bolnica. Ili više od trećine Moravskog koridora. A kada bi se u ovu računicu "ubacili" i podaci o poreskom dugovanju firmi u stečaju, nikada izgrađene objekte, puteve, mostove, trebalo bi uvećati još deset puta. Jer, upravo su toliko veći i njihovi dugovi, koji nikada neće biti plaćeni - trenutno na nivou od 302 milijarde dinara, od kojih teško da će išta biti naplaćeno.

Najveći poreski dužnici među preduzećima koja aktivno posluju i nisu u stečaju, državi duguju ukupno 32 milijarde dinara. To je 271 milion evra, za koliko su "u crvenom", prema podacima Poreske uprave Srbije, čak 394 firme. Svaka od njih ima bar 20 miliona dinara duga i svaka je u prinudnoj naplati. Listu predvodi "Mera invest", sa milijardu dinara duga. Za njom ide šabački "Magma prom" sa 990 miliona dinara duga, pa "Dunav grupa agregati" sa neplaćenih 787 miliona dinara poreza... Nekim dužnicima pleni se samo novac sa računa, dok pojedinima poreznici popisuju i pokretnu i nepokretnu imovinu spremajući je za prodaju.

Situacija kod firmi u stečaju je znatno drugačija. Duplo više kompanija u stečaju duguje čak deset puta više novca poreznicima. Reč je o 801 preduzeću, koje ima 302 milijarde dinara neplaćenog poreza, što je 2,6 milijardi evra.

Za razliku od aktivnih firmi, koje se dovijaju i kroz razne reprograme, rate, oproste i reorganizacije uspevaju da izađu iz dužničkog ropstva, one u stečaju teško da će to ikada uspeti. Listu najvećih dužnika ovih firmi predvode banke koje su u stečajnom postupku više od decenije i po.

Tako Beobanka, koja je u stečaju od 2002. godine, na ime neplaćenog poreza duguje 33 milijarde dinara, ili 280 miliona evra. To je više nego što duguje svih 395 dužnika sa liste aktivnih kompanija. Za petama joj je Investbanka, u stečaju takođe od 2002. godine, sa neplaćenim porezom od 24,8 milijardi dinara. Još samo Astra banka ima ovaj dug veći od 20 milijardi, tačnije - 20,7 milijardi dinara. A u stečaju je od 2008, ali je prethodno sedam godina bila u likvidaciji. Sledi Beogradska banka, u stečaju 17 godina, koja duguje 17,9 milijardi dinara. I tek potom prvo akcionarsko društvo - "Zastava automobili" Kragujevac u stečaju, sa dugom od 7,6 milijardi dinara.

MILIONERI U MINUSU

NAJVEĆI poreski dug među preduzetnicima, prema podacima Poreske uprave Srbije, ima samostalna zanatsko-građevinska radnja iz Lapova. Reč je o 121 milion dinara duga. Još tri preduzetnika na ovoj listi poreznicima duguju više od 100 miliona dinara za poreze i doprinose. Reč je o radnjama u Ćupriji, Novom Sadu i Jagodini. Tačno 2.423 preduzetnika nalaze se na listi najvećih poreskih dužnika, sa dugom od najmanje pet miliona dinara.

POREZI I DOPRINOSI

ZA 32 milijarde dinara, koliko za poreznicima duguju aktivne firme, mogli su da se plate porezi i doprinosi na prosečnu platu za 955.670 radnika. Ako ovaj iznos raspodelimo na celu godinu, to znači da je mesečno za penzijske i doprinose za zdravstvo ostalo uskraćeno gotovo 80.000 radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Gloria S.

20.12.2019. 09:20

Nema tu mnogo,mnogo da se prica.Od deset do dvadeset godina robije i da vidis kako posle sve funkcionise.Oni psuju drzavu i Predsednika kao da su najposteniji ljudi na svetu,zive zivot luksuza a duguju i bogu i narodu.Bice nam bolje kad mi budemo bolji ljudi.

Dragan Bgd

20.12.2019. 15:49

@Gloria S. - Postovana. predsednik im je to i odobrio, precutno. Zapitajte se zasto ih ne hapse, procesuiraju, zasto Djilasa ne optuze, zvanicno, za sve zasta ga optuzuju po kojekakvim RTS-ovima, Pink-ovima, Happy-jima i sl. Ukljuciti malo mozak.

Optiman

20.12.2019. 09:54

Kako ne može da se naplate dugovanja? a mogu sirotinji da uzimaju sudski izvršitelji kuće i stanove.... more oduzmite im imovinu, jahte, vile.....

Bonaparta

20.12.2019. 10:24

Meni nikako nije jasno, a verujem i 99% građana ove države zašto se nad njima ne primenjuju zakoni ove države? Svedoci smo da izbacuju iz stanova ljude obolele od raka da bi se naplatili dugovi banaka, komunalija, a hohštapleri koji su stekli taj kapital na snjiv način uzivaju bezbrižno i smeju se svima. Prinudno im naplatite. prodajte im imovinu.

AMatić

20.12.2019. 10:34

Dosta nam je više, a kad bi, a kad bi. Pa poreski inspektori kažnjavaju početnike koji kad prijve firmu i dobiju sve od APR a ne jave poreskom inspektoru da su firma dobiju rešenja od njih a kasnije i kazne (100.000 din) pa tako i kad ne duguju ni dinar poreza te kazne ostaju na snagu. Dok im ovi dužnici plaćaju reket neće ih dirati. Dirar radi sve.

Leposav

20.12.2019. 11:11

Nije nas pokvario i podelio samo visepartijski sistem, nacionalizmi i klerikalizmi vec kada je veliki novac ušao na mala vrata pa su neki prodali dusu djavolu. Dok se rat razbuktavao počeli su da svercuju i podmornice. Tada smo se podeli krvavim novcem na klase ali na klase u negativnom smislu. Da bi bio klasa, nekada u socijalizmu, neko je pre svega trebalo da dolazi iz fine kuće, porodičan covek, društven, omiljen, školovan, nacitan, vaspitan, kulturan, etičan, pošten, iskren, vredan i radan.

Pričam ti priču

20.12.2019. 15:38

@Alfonso - Pa nisu tajkuni baš toliko ludi. Dobro znaju -i verovatno imaju dokaza, koga su sve "podmazivali". A ni ti koji su mažnjavali pare nisu takođe ludi da i sebe strpaju -zbog korupcije- u zatvor. Zato svi galame o korupciji, posebna dreka se diže na Đilasa, a niko da bude uhapšen. Valjda zbog one čuvene izreke bivšeg direktora policije Veljovića o fijokama. Ona je glasila -"imam ih ja u fijokama, zrele za hapšenje. Ali ne znam šta imaju ONI u svojim fijokama" Tako je i ova "prazna" priča foliranje!

Kalesu

20.12.2019. 13:50

U SAD i mnogim drugim zemljama utaja poreza je teško krivično delo u rangu sa ubistvom i tako se i goni i sankcioniše. Kod nas upravo takvi "krimosi" rešavaju problem mitom, korupcijom, i(li) imaju svuda jake veze i niko im (barem u lokalu) ništa ne može. Dok je tako, sva priča je besmislena.

Rounder

20.12.2019. 14:04

Ali je bitno da se obicnom narodu plene televizori za dug od 100 evra.. I da se izivljava nad nejjaci.. Samo dokaz koliko je ova drzava ustvari "ne-drzava"

Toma

20.12.2019. 14:37

sirotinji zbog par neplacenih racuna plene ono malo sirotinje i prodaju na dobos, a ovaj bezobrazluk niko ne dira. bruka i sramota, drzavni aparat treba da reaguje.

dragan

20.12.2019. 14:39

" je da bude izgrađeno da su najveći poreski dužnici uplatili svoju obavezu od 32 milijarde dinara" Ovo zvuči kao da oni neće nikada platiti porez. Jel? Zašto im se ne zapleni imovina? Zašto ih ne zatvorite u kazamate? Zato što su svi korumpirani. I nikom ništa. Zato po narodu, oduzimajte im kuće i stanove zbog neplaćenih računa.

Djordje

20.12.2019. 15:46

Malo je naslov nekorektan. Kada napisete kako su pojeli 160 vrtica onda ja ocekujem da bi za te pare zaista i bili izgradjeni vrtici a svi znamo da to nije tacno. I da su oni platili sve to sto nisu nista se ne bi promenilo i to je potpuno jasno. A da treba da se placa i porez i obaveze to se slazem jer drzava od toga zivi i funkcionise.

eastBoyz

20.12.2019. 16:27

Lepo je neko dokon to sve izracunao....A, nase sve izgubljene godine, posle svega, svih ovih vlasti, koliko one kostaju postovana drzavo!?!