Nijedan električar vam to neće reći: Ako noću uradite ovo, uštedećete na računima za struju

Novosti online

03. 12. 2019. u 11:03

Ниједан електричар вам то неће рећи: Ако ноћу урадите ово, уштедећете на рачунима за струју

Foto N.Mandić

Tokom zimskih dana mnogi građani koji se greju na struju imaju glavobolje zbog uvećanih računa

TOKOM zimskih dana mnogi građani koji se greju na struju imaju glavobolje zbog uvećanih računa. Struja je od 1. decembra poskupela za 3,9 odsto, ali uz pomoć malih trikova ovo poskupljenje proći će neosetno.


Iako mislimo da se na sijalicama i osvetljenju stana ne troši mnogo, ipak se i ovde može uštedeti i to korišćenjem štedljivih sijalica koje troše neuporedivo manje struje od običnih sijalica. Osim što manje troše i traju znatno duže.

Na osvetljenju se može uštedeti i tako što se u prostorijama u kojima niko ne boravi, gasi svetlo.


Kod nas se puno domaćinstava greje na struju, a sve je zastupljenije tzv. etažno grejanje na struju koje nije nimalo jeftino. Stara dobra termoakumulaciona peć je odlično rešenje, jer može da se napuni noću, za vreme jeftinije tarife.


NAJBOLjI TRIK POMOĆU KOJEG MOŽETE UŠTEDETI

Jeftina struja može da se iskoristi i na još jednom kućnom aparatu. Naravno, reč je o veš mašini koju bi valjalo uključivati posle ponoći, što nije teško budući da većina veš mašina sada pruža mogućnost da sami biramo kada će početi da radi. Uključivanjem veš mašina noću, može dosta da se uštedi, pošto one rade bar tri, četiri puta nedeljno, a u porodicama sa preko pet članova i češće.


Puna kada tople vode je naravno najprimamljiviji način kupanja. Ali i najviše košta. Znatno manje struje na zagrevanje vode, se potroši ukoliko se tuširamo, nego ako punimo kadu toplom vodom.


I u kuhinji, dok se kuva ručak, može da se uštedi struja. Potrebno je samo da se stavi poklopac na šerpu dok se kuva. Potrošnja struje se na taj način smanjuje za desetak procenata.


Nije svejedno ni kako se pegla veš. Manje struje će se potrošiti ako se odjednom ispegla dosta veša, nego ako se ista količina pegla u nekoliko navrata.

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Ziva

03.12.2019. 16:02

@dragan - Ja u svom domacinstvu imam 53 sijalice.Sve su stedise ili led sijalice.Vecina je kupljena u inostranstvu.Ima sijalica koje rade jos od 2006 godine.Svaku noc sija u proseku 6 casova.

vlada

03.12.2019. 16:14

@dragan - Traju bar koliko i garancija tj dve godine minimum. Najveci potrosac u kuci je el.sporet.

Kleo

05.12.2019. 18:32

@dragan - Pa da ako ti je star 20godina. Ako imas ove nove indukcijske ili ceran ne trose nista.

Pera Detlić

03.12.2019. 11:36

veš mašina ne sme da radi noću!pa neki dan je donet zakon o narušavanju mira u zgradama.

Billy

03.12.2019. 16:58

@Pera Kojot - Nikakve to veze nema sa kucnim redom. Ukljuci mashinu u 6 ujutro i to ti je dovoljno, jer kad pocne da centrifugira, a tada je najbucnija, tada je vec proslo 7. Drugo, ako ti je masina ispravna, nece se cuti, tako da mozes da peres u bilo kom trenutku. Vazno je da je dobro ucvrscena, da je stabilna, vertikalna i da su joj dobri lageri. Ako to uradis, moci ces da peres kad god hoces, a komsije je nece cuti, jer je neces ni ti cuti. Takve su sada na snizenju u jednom velikom lancu IT opreme.

Beka

04.12.2019. 16:51

@Mile - Bojler trosi samo dok dogreva. Ajo ga palite samo nocu i imate tople vode ceo dan, ili se kupate hladnom vodom ili se ne kupate uopste

Ćira

06.12.2019. 15:35

To je sve lepo kada Vam JKP korektno očitava struju.Na žalost, to kod mene ne važi. Već treću godinu za redom najveću potrošnju struje mi pišu u avgustu kada skoro redovno nisam u stanu, pa osim zamrzivača tada nema potrošnje struje. Pisao sam prigovore, ali ništa neće da uvaže. Naravno, sve sijalice u kući sam

Lilica

07.12.2019. 08:32

@Ćira - Ćira,olovku u ruke pa beleži sam svoje stanje strujomera ako misliš da te podkradaju ,ja sama žensko to radim pa možeš i ti probaj,pozdrav!!