Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić kazao je da je Turska realizovala projekat izgradnje TANAP-a i ocenio da je energetska bezbednost strateško i geopolitičko pitanje svake države koje ne poznaje granice. Antić je naveo da je TANAP gasovod dugačak gotovo 1.850 kilometara čiji je cilj da se prirodni gas koji se proizvodi na dva gasna polja Šah Deniz u Azerbejdžanu i u oblasti Kaspijskog mora, dopremi u Tursku i Evropu.


Kako se navodi u saopštenju Antić je naveo nakon sastanka sa turskim ministrom energetike i prirodnih resursa Fatihom Donmezom u Ipsali povodom završetka tog projekta da taj projekat zajedno sa gasovodom "Južni Kavkaz" i Trans-jadranskim gasovodom TAP, sačinjava "Južni gasni koridor", ukupnog kapaciteta 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje.


"To je izuzetno važno za čitav region, jer omogućava divesifikaciju snabdevanja gasom. Novi izvori gasa doprineće da čitav naš region bude energetski bezbedniji i stabilniji. To omogućava takođe, da kroz sve te gasovode i LNG terminale regiona, a pogotovo LNG terminal u Aleksandopoliju omogući dodatne izvore snabdevanja gasom", rekao je Antić.


On je ocenio da to predstavlja dobru šansu i za Srbiju, uzimajući u obzir da se u ovom trenutku razvijaju dva projekta, interkonekcija Grčka – Bugarska i interkonekcija Bugarska – Srbija, odnosno gasovod Sofija – Dimitrovgrad – Niš.

PROČITAJTE JOŠ: Traže radnike za “Turski tok”


U saopštenju se navodi da su te dve interkonekcije Srbiju povezuju sa Južnim gasnim koridorom i da one omogućavaju da Srbija, a sutra i Bosna i Hercegovina, mogu da očekuju gas iz tog pravca snabdevanja.


Foto: Ministarstvo


"Mi ćemo te dve interkonekcije završiti do 2022.godine, tako da već negde u periodu od 2023 – 2025.godine, kada se očekuje da će se i povećati proizvodnja gasa u Azerbejdžanu, ovaj gas i taj gasovod može da bude vrlo konkurentan i na našem tržištu", kazao je Antić.


Naglasio je da bi Srbija trebalo da postane, kako je kazao, značajan partner u povećanju ukupne energetske bezbednosti čitavog regiona.