Projekat 500 zadruga u 500 sela premašio sva očekivanja: Vratili veru u udruživanje

nedelja, 01. 12. 2019. u 13:20

Пројекат 500 задруга у 500 села премашио сва очекивања: Вратили веру у удруживање

Foto Promo

Od 2017. godine u ovaj projekat uloženo je oko 1,7 milijardi dinara iz budžeta Srbije

PROJEKAT "500 zadruga u 500 sela", koji već tri godine menja sumornu sliku "zaboravljenih" srpskih sela i zadrugarstva, premašio je sva očekivanja! Da je programima Milana Krkobabića, ministra zaduženog za regionalni razvoj, i Nacionalnog tima za preporod sela vraćeno izgubljeno poverenje u udruživanje, svedoči brojka od čak 605 novosnovanih zadruga!

Od kada je započet, 2017. godine, u ovaj projekat uloženo je oko 1,7 milijardi dinara iz budžeta Srbije. Bespovratnim sredstvima potmognut je rad 152 zadruge, a sve prvobitne nade su ne samo ostvarene, već i nadmašene, kada je pre nekoliko dana u prepunoj sali "Beograd" Palate "Srbija" ministar Krkobabić potpisao novih 58 ugovora za dodelu donacija zadrugama iz čitave republike - Vojvodine, centralne, istočne, zapadne i južne Srbije.

Novac se dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i u investicionim projektima postojećih zadruga u 2019. godini.

- Nećemo prestati da aktivno radimo sa ciljem da sela Srbiji spasemo pražnjenja i odumiranja - kaže Milan Krkobabić. - Svesni smo da je ovim projektom načinjen istorijski pomak u zadrugarstvu Srbije! Očekujemo da u narednom periodu ovo bude ključna tema Srbije. Hoćemo i moramo da zaustavimo pražnjenje sela!


PROČITAJTE JOŠ - Domaćini Srbije: Porodica Pantelić vekovima gaji voće, jabuke će hraniti i njihove unuke


Kako Krkobabić kaže, bez jake zadruge, nema ni opstanka sela, jer su srpska porodična gazdinstva mala i samo ujedinjavanjem mogu postati značajni proizvođači. Po njegovi rečima, u ovom procesu važne su sve karike i da lokalne samouprave, nauka i tehnologija kroz učešće Akademijskog odbora za selo i koncept Vlade Srbije, predstavljaju siguran obrazac napretka.

- Zadruge postaju nosioci razvoja sela i regiona, a ovaj projekat probudio je svest kod poljoprivrednika da samo udruženi mogu ići napred - kaže akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo SANU. - Sve više pokreću proizvodnju posebno finalnih proizvoda, što je dobro, jer samo preko finalnih proizvoda, a ne sirovina, možemo ići napred i stvarati uslove za izvoz.


Potpisivanju novih ugovora prisustvovali su i Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog zaveza Srbije, Dragoslav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, kao i ljudi iz struke. Po rečima dr Zorana Keserovića, profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, "500 zadruga u 500 sela" najbolji je projekat u poljoprivredi u poslednje vreme, sa ekonomskog, socijalnog i demografskog aspekta.POMOĆ NA PRAVOM MESTU

NOVAC, u ukupnom iznosu od 667,2 miliona dinara, posle trećeg konkursa, dobilo je 58 zadruga - osam stočarskih, devet voćarskih, 14 ratarskih, sedam povrtarskih, šest pčelarskih, jedna zadruga koja se bavi hortikulturom i 13 zadruga koja će sredstva koristiti za više faze prerade proizvoda. Bespovratna sredstva, pre svega za tehnološki iskorak, dobile su i dve složene zadruge, jedna sa teritorije centralne Srbije i jedna iz Vojvodine.


B. CARANOVIĆPratite nas i putem iOS i android aplikacije