Investicija vredna 20 miliona evra: Britanci otvaraju fabriku u Zaječaru, zapošljavaju 2.000 ljudi

V. N.

30. 11. 2019. u 12:01

Pregovori oko otvaranja fabrika "Aptiva" u Zaječaru trajali su gotovo godinu dana

Инвестиција вредна 20 милиона евра: Британци отварају фабрику у Зајечару, запошљавају 2.000 људи

VLADA Srbije i britanska kompanija "Aptiv" potpisali su memorandum o razumevanju koji podrazumeva otvaranje fabrike te firme u Zaječaru, u kojoj će posao dobiti oko 2.000 radnika.

Pregovori oko otvaranja fabrika "Aptiva" u Zaječaru trajali su gotovo godinu dana. Na kraju se sve, ipak, okončalo potpisivanjem memoranduma o razumevanju, dok se očekuje da se, već početkom naredne godine, počne sa radovima na otvaranju fabrike, koja predstavlja "grinfild investiciju", jer se gradi od temelja do vrha.

Tako će, nakon Leskovca i Novog Sada, gde već imaju fabrike, britanska kompanija "Aptiv", koja se bavi proizvodnjom električne i elektronske opreme za vozila, otvoriti još jednu firmu u Srbiji, a u izgradnju tog pogona, po dosadašnjim informacijama, investiraće blizu 20 miliona evra.

Britanska kompanija bi, kako se nezvanično saznaje, u Zaječaru trebalo da otvori pogon od 40.000 kvadrata. Tu bi, s obzirom na prirodu posla, morali biti uposleni pretežno radnici tehničke struke.

"Aptiv" je, najpre, pregovarao da nova fabrika bude na samom ulazu u Zaječar iz pravca Bora, nedaleko od fabrike "Gorenje", ali su, nakon detaljne analize, odlučili da firmu od temelja podignu u industrijskoj zoni na "Zvezdanskom putu".

Budući da grad na Timoku, u kome je na nacionalnoj službi za zapošljavanje registrovano oko šest hiljada nezaposlenih, nema dovoljan broj kvalifikovanih radnika, razmatra se mogućnost da se u toj fabrici zaposle odgovarajući kadrovi iz svih gradova i opština u Timočkoj krajini, zbog čega će biti neophodno dokvalifikovati radnu snagu za potrebe "Aptiva".

"Aptiv" je, inače, u Leskovcu otvorio pogon, vredan skoro 30 miliona evra, u kome trenutno radi oko 300, ali se očekuje da do 2020. godine ovde radni angažman dobije oko dve hiljade radnika. Ova britanska firma, čije je sedište u irskom Dablinu, posluje u 45 zemalja sveta i zapošljava 147.000 radnika.

VUČIĆ NAJAVIO IZGRADNJU FABRIKE

ALEKSANDAR Vučić, predsednik Srbije, letos je u okviru akcije "Budućnost Srbije", najavio da Vlada Srbije vodi intenzivne pregovore sa jednom velikom kompanijom o otvaranju fabrike u Zaječaru, u kojoj će posao dobiti 2.100 radnika. On tada nije želeo da pominje ime te firme, jer su pregovori bili u toku, ali sada se zna da je mislio na "Aptiv".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije