TEŠKO je naći agroinženjera, informatičara, ali i nekvalifikovanog radnika. Dostupnost radne snage zato je ove godine najveći izazov i za velike kompanije i za mikropreduzeća. Ovo pokazuju rezultati istraživanja Američke privredne komore (AmCham) sprovedenog među njenim članovima, ali i predstavnicima malih firmi. Ove godine nešto manji procenat privrednika poslovno okruženje doživljava kao umereno zadovoljavajuće. Trojku je uslovima poslovanja u ovom momentu dalo dve trećine anketiranih.

Iako nisu veliki optimisti u vezi s tim da će država u izbornoj godini učiniti napredak u ključnim reformama, članovi AmCham, njih čak 78 odsto, očekuje rast poslovanja u 2020. godini. Novom zapošljavanju se nada 61 odsto, ali upravo zbog činjenice da teško pronalaze kadar, strahuju da to neće uspeti svi da ostvare.

- Ranije je dostupnost radne snage bila regionalni problem, ili se to dešavalo sa određenim zanimanjima. Sada to nema veze sa regionom, niti sa profesijom - objasnila je Amelija Pavić, potpredsednica AmCham. - Ovaj problem ne može jednostavno da se reši, ali mora da bude u fokusu naredne vlade. Čak 43 odsto članova veruje da iz budžeta treba više ulagati u obrazovanje i da je to način da se obezbedi veći rast. Deo rezultata ankete iznenadio je predstavnike države. Potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović nije bilo milo da čuje da je došlo do blagog pada u oceni poslovne klime.

Pročitajte još - SAD sto odsto podržava modernu i demokratsku Srbiju: Ambasador Godfri sa članovima Američke privredne komore

- Nije dobro ni to što se ne očekuje skoro poboljšanje - rekla je Mihajlovićeva. - Očekivanja rasta samih kompanija i zaposlenosti, s druge strane, govore o poboljšanju. Za sve nas, pitanje radne snage je velik problem. Mi to već dugo osećamo u građevinarstvu, gde nedostaje i niskokvalifikovani i visokokvalifikovani kadar.

ČEKAJU POMAK

SKORO 90 odsto ispitanika nije zadovoljno reformama zdravstva i pravosuđa, dok je onih koji veruju da je malo urađeno u sređivanju javnih preduzeća malo više. Zadovoljni su, s druge strane, smanjenjem budžetskog deficita i manjom birokratijom u vezi sa izdavanjem građevinske dozvole, kao i uvođenjem e-uprave.